Hendi mora da obračuna zarade

Iako je firma zakatančena, trudnice, porodilje i osobe sa invaliditetom formalno su ostale u radnom odnosu, ali bez ikakvih primanja i šanse da nađu drugi posao

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 10.08.2018.

14:20

Hendi mora da obračuna zarade
(Foto: Thinkstock)

Trgovinski lanac za prodaju mobilnih telefona i prateće opreme "Hendi", koji je prestao s radom poslednjeg dana maja, u obavezi je da reguliše pravni status svojih zaposlenih sa invaliditetom, kao i da trudnicama i porodiljama dostavi obračune zaostalih plata, prenose Večernje novosti.

Ovaj nalog izdala je inspekcija rada za grad Beograd, koja je tokom jula izvršila više nadzora u preduzeću koje je preko noći obustavilo rad, a oko 900 zaposlenih proglasilo tehnološkim viškom. U najtežoj poziciji našlo se 49 porodilja i devet trudnica, koje nisu dobile formalni otkaz, čime su sprečene da svoja prava ostvare posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ovaj potez nadležnih službi trebalo bi da pomogne u raspetljavanju pravne agonije u kojoj se našao deo zaposlenih u "Hendiju". Iako je firma zakatančena, trudnice, porodilje i osobe sa invaliditetom formalno su ostale u radnom odnosu, ali bez ikakvih primanja i šanse da nađu drugi posao.

Kako je B92 prvi objavio, katanac na radnje kompanije Handy stavljen je praktično preko noći, a svi zaposleni ostali su bez posla. Sve poslovnice su zatvorene u jednom danu, a radnike niko nije obavestio kakva ih sudbina očekuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: