Ceger - hit modni dodatak jesenje sezone u Srbiji

Domaći trgovinski lanci uključili se u akciju naplate plastičnih kesa, zbog čega je njihova upotreba smanjena za 60 odsto, a ceger postaje sve "moderniji".

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 09.08.2018.

16:38

Ceger - hit modni dodatak jesenje sezone u Srbiji
(Foto: Thinkstock)

U Srbiji svaki stanovnik prosečno troši 300 plastičnih kesa godišnje.

Koriste se nekoliko minuta, a razgrađuju vekovima. Međutim, od kada je počela njihova naplata, upotreba je opala za 60 odsto, saopštio je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan posle sastanka sa predstavnicima asocijacije „Domaćeg trgovinskog lanaca” – DTL, koja objedinjuje 13 trgovačkih preduzeća sa više od 570 maloprodajnih objekata.

Najavljeno je da će se od svake prodate kese, koja trgovce u proseku košta oko dinar, izdvajati 20 para za projekte u oblasti ekologije, za obrazovanje ili zdravstvo u Srbiji. Trivan je naglasio da je država spremna da se rukovodi i evropskim direktivama, čiji je cilj da se potrošnja kesa u Evropi do 2025. smanji devet puta. Ukazao je da će, ako bude bilo potrebe, država primeniti i administrativne mere, zabranu njihove upotrebe.

Podsetimo, u Evropi je naplata kesa počela pre 15 godina. Iskustva pokazuju da mehanizam naplate daje najbolje rezultate, jer dovodi do smanjenja upotrebe kesa do 80 odsto. Plastične kese su najpokretniji oblik smeća i zato predstavljaju veliki ekološki problem. Ministar Trivan podsetio je da korišćenje plastike predstavlja planetarni problem, navodeći da u Pacifiku postoji ostrvo veličine Teksasa nastalo od plastičnih kesa i ambalaže i da se u svakoj desetoj ribi nalaze čestice plastike, podseća Politika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: