80% završeno, ovo je rok za 102km auto-puta

Na deonicama Koridora 11 od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga završeno je oko 80 odsto svih radova i asfaltirano više od 60 odsto budućeg auto-puta.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 06.08.2018.

11:53

80% završeno, ovo je rok za 102km auto-puta
Foto: Thinkstock

Rok za njihov završetak je 25. decembar.

Sa zavaršetkom tih deonica na Koridoru 11 će biti povezano ukupno 102 kilometra auto-puta od Obrenovca do Preljine kod Čačka.

Na deonicama Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig sada se postavlja završni habajući sloj asfalta i prave kanali za odvodnjavanje i separatori.

Na deonici Obrenovac-Ub, koja je duga 26 kilometara, asfaltirano je više od 60 odsto budućeg auto-puta, a radove izvodi kineska Sandong haj spid grupa, koja je glavni izvođač radova na obe deonice.

Na drugoj deonici, od Lajkovca do Ljiga, dugoj 24 km, asfaltirano je 73 odsto trase auto-puta, a radove izvodi domaći podizvođač Energoprojekt.

Radovi na izgradnji te dve deonice se finansiraju uz pomoć kredita kineske Eksim banke u vrednosti od 300,37 milion dolara, a iz budžeta Srbije je izdvojeno 33,7 miliona dolara.

Do kraja godine će tako u saobraćaju biti dve deonice Koridora 11, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga u dužini od ukupno 50 km i ranije izgađena deonica Ub-Lajkovac u dužini od 12 km, kao i ranije otvoren deo auto-puta Ljig-Preljina dug 40 km, što je ukupno 102 km.

Potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović je rekla da će 1. marta početi i radovi na sledećoj deonici Koridora 11, od Preljine do Požege.

"Izgradnja će trajati oko dve godine, tako da 2021. možemo imati auto-put sve do Požege", navela je Mihajlovićeva.

Do kraja 2019. godine treba da bude završena i deonica Koridora 11 od Surčina do Obrenovca, koju isto grade Kinezi.

Mihajlovićeva kaže da je još rano da se govori o rokovima za nastavak gradnje tog auto-puta od Požege do Boljara, odnosno do granice sa Crnom Gorom, pošto je u pitanju velika investicija vredna između 1,2 do 1,7 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: