Privrednici putem "ePapira" poslali 33 predloga državi

Privrednici su preko portala "e-Papir", koji je počeo sa radom pre dva meseca, poslali do sada 33 predloga.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 22.07.2018.

15:49

Privrednici putem
Foto: Thinkstock

Cilj je da se pojednostave administrativni postupci i olakša poslovanje preduzeća u Srbiji.

U Republičkom sekretarijatu za javne politike kažu za Tanjug da su privrednici akciji pojednostavljenja administrativnih postupaka za poslovanje, pristupili "trezveno i realno", te da nisu predlagali da se sve što im izaziva probleme i ukine, već samo ono što je stvarno i prema njihovom mišljenju, suvišno.

Među predloženim inicijativama za ukidanje nalaze se administrativni postupci koji se odnose na prijavu podataka za utvrđivanje staža osiguranja, zarade, naknadne zarada, odnosno, osnovica osiguranja i visine uplaćenog doprinosa.

Zatim, navode, na listi za ukidanje su se našli i obrasci za evidentiranje promene, odnosno, dopune podataka obveznika poreza na dodatu vrednost, povraćaj dela plaćenog poreza na zaradu za novozaposlena lica, odobrenje za držanje deviza na racunu kod banke u inostranstvu...

Privrednici su se žalili jer se mnogi propisi koji postoje ne sprovode u praksi, kao i na rad nekih državnih institucija koje im traže obimnu, a prema njihovoj oceni, nepotrebnu dokumentaciju...

"Što se tiče neusklađenosti propisanog sa praktičnom primenom propisa, to ne sme da se dešava i takve stvari moraju pod hitno da se provere i isprave, jer to nas vodi u pravnu nesigurnost i narušavanje jednakih uslova za sve na tržištu", ističu iz Sekretarijata.

Najveći broj inicijativa su uputili oni koji posluju u sektoru trgovine na veliko i malo, uslužne delatnosti, saobraćaja, skladištenja, oblasti finansijskog tržišta, naučne, inovacione i tehničke delatnosti.

Privrednici će moći i posle 2021. godine, do kada traje projekat "e-Papir", da šalju predloge za izmene neefikasnih administrativnih postupaka i da ukazuju nadležnima šta ih najviše muči u poslovanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: