Etinger: Više novca od 2021. za Srbiju

Evropski komesar za budžet i ljudske resurse Ginter Etinger izjavio je a Srbija može da očekuje više novca iz pretpristupnih fondova od 2021. godine.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 20.07.2018.

08:37

Etinger: Više novca od 2021. za Srbiju
(Foto: Thinkstock)

Poručio je da naša zemlja mora da radi na ekonomskom rastu kako bi bila partner na jedinstvenom tržištu i privukla investitore.

Podsetivši da je Evropska komisija prezentovala budžetski okvir za period od 2021. do 2027, Etinger je rekao da je o tome "informisao srpske zvaničnike kako bismo napravili plan za finansijsku pomoć i novac iz pretpristupnih fondova, kako bi Srbija sprovela reforme i postala punopravna članica Unije".

Na pitanje da li u tom vremenskom periodu, od 2021. godine, Srbija može da očekuje više novca iz pretpristupnih fondova, Etinger je rekao:

"Da, ja blisko sarađujem s kolegama, Mogerinijevom i Hanom kako bismo stabilizovali reforme i finansirali važne projekte koji će doprineti regionu Zapadnog Balkana i to je oko milijardu evra godišnje, što je 25 odsto više nego sada".

Naglasio je da taj plan ne isključuje ideju i mogućnost da Srbija postane članica 2025. godine.

"Ne, ne uopšte. Članstvo je povezano sa poglavljima i pregovorima i, kada dođemo do dogovora, mi ćemo odmah modernizovati naš plan", rekao je Etinger.

Komentarišući koji su najveći izazovi za Srbiju kada je reč o postizanju punopravnog clanstva i kada je reč o trošenju novca iz budžeta, Etinger je rekao da je to, pre svega, postizanje evropskih standarda: jedinstvenog tržišta, uvoza–izvoza i konkurentnosti.

"Kako ispuniti te standarde, naš je primarni cilj i ambicija", naglasio je on.

Etinger je, ipak, ocenio da Srbija "sve više i više" ispunjava svoje obaveze.

"To je složen posao kada je reč o postizanju konkurentnosti. Srbija mora da radi na ekonomskom rastu kako bi bila partner na našem jedinstvenom tržištu i privukla investitore. Potom, tu je prihvatanje vrednosti u vezi sa vladavinom prava i dobrosusedskom politikom", rekao je Etinger.

Na pitanje da li je, imajući u vidu ispunjavanje svih ovih standarda, realno da Srbija postane članica 2025, Etinger je naglasio da je 2025. godina "naša zajednička ambicija koja zavisi od razvoja Srbije, ali i razvoja Evropske unije, od volje obe strane", te je rekao da misli da je ostvarivo.

"Ako pogledamo unazad, Srbija je kao kandidat ostvarila veliki progres i mnogo toga je rešeno i urađeno. Ukoliko bi se proces ubrzao, 2025. bila bi realistična", smatra Etinger.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: