Skočile cene cigareta - na kioscima već skuplje paklice

Cigarete pojedinih proizvođaca su skuplje za 10 dinara po paklici.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 17.07.2018.

10:47

Skočile cene cigareta - na kioscima već skuplje paklice
Foto: Thinkstock

Zbog porasta akciza od 1. jula, na snazi su nove maloprodajne cene duvanskih prerađevina, pa su na kioscima za pojedine paklice cigareta već morate izdvojiti 10 dinara više.

Na pojedinim prodajnim mestima još se mogu naći cigarete po starim cenama, a trgovci kažu da će te stare zalihe u roku od dan, dva biti potrošene.

Prethodno je najavljeno da će rast akciza koje se menjaju prema akciznom kalendaru, dovesti do povećanja cena od 10 dinara po paklici. Prema akciznom kalendaru, od 2017. do 2020. godine, svakog januara i juna specifična akciza za cigarete raste za 1,5 dinar.

Uz ovu, na cenu cigareta zaračunava se i proporcionalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to se dodaje PDV.

“Zahvatanje države iznosi prosečno 80 odsto cene cigareta”, kažu proizvođači duvana, i dodaju:

“Kod jeftinijih cigareta, dostiže i do 90 odsto cene. Tako, na primer, ako je paklica 230 dinara, država uzme 178,3 dinaraza akcije i porez (65,5 dinara je specifična akciza, 76 proporcionalna, a 37 dinara je porez na dodatu vrednost)”.

Kako kažu u duvanskoj industriji, od 10 dinara poskupljenja, čak 8,7 dinara ide državi.

Pušači će ovim tempom, cigarete plaćati kao građani Evropske unije, do kraja ove decenije.

I u Crnoj Gori su zbog povećanja akciza na cigarete, gaziranu vodu sa dodatkom šećera, drastično su porasle cene cigareta, kao i gaziranih pića. S obzirom na to da će i u narednoj godini akcize rasti, građane Crne Gore očekuje novi skok cena ovih proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: