Srbija po prvi put ispred 8 članica EU

Srbija je u prethodnih godinu dana ostvarila značajan rast inovacionih performansi .

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.07.2018.

17:00

Srbija po prvi put ispred 8 članica EU
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

Prvi put se nalazi ispred osam zemalja članica EU na listi Evropskih inovacionih rezultata koju je predstavila Evropska komisija u Briselu.

Srbija je ispunila 22 od ukupno 27 indikatora koji se referišu za ovu listu, i kao zemlja koja je ocenjena kao "umereni inovator", pozicionirala se ispred osam članica EU, među kojima su Mađarska, Grčka, Poljska, Litvanija, Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Slovačka, saopšteno je iz Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj.

Komentarišući objavljivanje najnovije liste Evropskih inovacionih rezultata, ministar za inovacije Nenad Popović, ocenio je da je istorijski napredak Srbije na toj listi "najrelevantnije priznanje za napore koje Vlada Republike Srbije ulaže u razvoj ekonomije vođene inovacijama".

"Ovo je istovremeno i potvrda ispravnosti vizije predsednika Vučića i premijerke Brnabić koji su, formiranjem kabineta ministra za inovacije, pokazali da je Srbija opredeljena da svoju budućnost i ekonomski rast gradi na inovacijama i znanju srpskih inženjera", zaključio je Popović.

Najbolje rezultate Srbija je pokazala za indikatore investicija, u ostvarivanju veza i partnerstava malih i srednjih preduzeća, inovaciji proizvoda i procesa, kao i u ostvarenom uticaju inovacionih aktivnosti na zaposlenost i zapošljavanje, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Pri izradi liste inovacionih rezultata (European innovation scoreboard) Evropska komisija koristi podatke priznatih zvaničnih međunarodnih izvora koji su javno dostupni, kao što su Eurostat, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Ujedinjene nacije, a presek je napravljen za podatke objavljene do 25. aprila 2018. godine.

Prema inovacionim performansama na listi je ustanovljeno četiri kategorije zemalja: inovacioni lideri, jaki inovatori, umereni inovatori i skromni inovatori.

Inovacioni lideri imaju performanse više od 20 odsto u odnosu na EU i tu spadaju pre svega Švajcarska, zatim Danska, Finska, Luksemburg, Holandija, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Jaki inovatori su ostvarili između 90 i 120 odsto proseka performansi za EU i tu su se našli Austrija, Belgija, Francuska, Nemačka, Irska, Slovenija.

Tu spadaju i Island, Izrael i Norveška čije su performanse predstavljene u Izveštaju EIS.

Srbija je u kategoriji umerenih inovatora koji su ostvarili između 50 i 90 odsto od proseka performansi za EU, a tu su se još našli Hrvatska, Kipar, Češka, Grčka, Estonija, Mađarska, Italija, Letonija, Litvanija, Malta, Poljska, Portugal, Slovačka, Španija i Turska.

Kategorija skromnih inovatora obuhvata zemlje koje su ostvarile manje od 50 odsto od proseka performansi EU i tu spadaju Bugarska i Rumunija, kao i Makedonija i Ukrajina, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: