Putem eŠaltera već 3.200 zahteva za upis u katastar

U prvoj nedelji primene, putem eŠaltera podneto 3.200 zahteva za upis prava u katastar.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.07.2018.

19:31

Putem eŠaltera već 3.200 zahteva za upis u katastar
Foto: Thinkstock

To je saopšteno u Beogradu na predstavljanju Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti za predstavnike lokalnih samouprava i njihovih poreskih organa.

Sve poreske administracije gradova i opština u Srbiji od 2. jula su povezane na sistem eŠalter i od Republičkog geodetskog zavoda mogu elektronskim putem da primaju poreske prijave građana i kompanija za utvrđivanje poreza na imovinu.

Nova procedura upisa prava osiguraće im veću efikasnost u izdavanju poreskih rešenja i bolju naplatu poreza, rečeno je na predstavljanju Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti za predstavnike lokalnih samouprava i njihovih poreskih organa, koji su u Klubu poslanika organizovali Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao predlagač zakona zajedno s Ministarstvom pravde, RGZ i NALED-om, koji su bili partneri u izradi.

Pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jovanka Atanacković rekla je da ključni problemi koje zakon treba da reši, koji su ujedno i razlozi za sveobuhvatnu reformu katastra, jesu relativno dugo čekanje na upis svojinskih prava, velika učestalost i dugo trajanje administrativnih i sudskih postupaka u vezi sa imovinsko-pravnim odnosima.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković istakao je da je u prvoj nedelji primene preko eŠaltera podneto čak 3.200 zahteva za upis u katastar elektronskim putem.

On je podsetio da se nova procedura upisa prava na nepokretnostima bazira na principu jednošalterskog sistema tako da će građani i privreda umesto dosadašnjih šest odlazaka na šaltere sada sve poslove moći da završe kod javnog beležnika što će im obezbediti značajne uštede.

Direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović ;naglasila je da će lokalne samouprave imati višestruku korist uvođenjem eŠaltera, od kojih je najznačajnija veća automatizacija izdavanja poreskih rešenja.

Ona je kazala da se podaci o obvezniku uz poresku prijavu šalju preko javnog beležnika ka RGZ, pa dalje ka Poreske uprave ili LPA, tako da više nema potrebe da Poreska i lokalni poreski organi prekucavaju podatke koje im stranke dostave, a dvostruka kontrola poreske prijave od strane javnog beležnika i RGZ-a smanjuje mogućnost greške.

U subotu 7. jula, obuku za korišćenje eŠaltera proći će javni beležnici. Zakon o postupku upisa u katastar ostavio je prelazni period do kraja 2020. u kojem će građani moći da i dalje podnose zahteve za upis na papiru.

Izmene Zakona o porezima na imovinu koje su u postupku donošenja, predviđa i kaznene odredbe za javne beležnike koji ne poštuju obavezu da prosleđuju poreske prijave preko e-šaltera ili ne dostave belešku RGZ-u da je stranka odbila podnošenje poreske prijave na ovaj način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: