"Rast BDP od 4,6 % nerealan. Lupamo se u grudi, varamo sami sebe"

Ekonomista Stojan Stamenković ocenio je da Srbija ove godine ne može da ostvari rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznad četiri odsto.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 04.07.2018.

16:53

(Foto: Thinkstock)

On je na promociji novog časopisa Makroekonomske analize i trendovi u Privrednoj komori Srbije rekao da rast u prvom kvartalu od oko 4,6 odsto neće moći da se ostvari na kraju godine.

BDP je u prvom kvartalu ostvario rast od oko 4,6 odsto, što je iznad planiranog od 3,9 odsto i, kako je rekla premijerka Ana Brnabić, najveći u poslednjih deset godina u Srbiji.

Rast BDP-a od 4,6 odsto je, prema rečima Stamenkovića, nerealan i posledica je niske baze koja se obračunava i prošlogodišnjeg pada proizvodnje u energetici.

"Nerealno je da ove godine privredni rast bude 4,6 odsto kao u prvom kvartalu i kada se lupamo u grudi, varamo sami sebe", rekao je Stamenković.

Dodao je da je realniji rast BDP-a u ovoj godini između 3,5 i četiri odsto. On je rekao da privredni rast ne može da se zasniva samo na investicijama i izvozu, već da je potrebno da raste i potrošnja.

"Zbog toga sam očekivao rast plata i penzija od juna, a najavljeno je od novembra", rekao je Stamenković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: