Evo koliko je dezodorans skuplji u Srbiji u odnosu na Nemačku

Možda imamo male plate, ali imamo rekordno visoke cene.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 04.07.2018.

16:10

Evo koliko je dezodorans skuplji u Srbiji u odnosu na Nemačku
(Foto: Thinkstock)

U to se možemo uveriti čim pređemo granicu i uporedimo koliko koštaju određeni proizvodi pogotovo u najbogatijim evropskim državama.

U Nemačkoj su najmanje 30 odsto niže cene sredstava za ličnu higijenu i hranu nego kod nas, a ponekada i duplo jeftiniji su proizvodi za potrošače, čije prosečne plate dostižu i 3.000 evra.

To je potvrdila i akcija reportera Večernjih novosti, koji su špartajući nemačkim drogerijama utvrdili velike razlike u cenama istih proizvoda u našoj zemlji i Nemačkoj.

Dezodorans "nivea" za muškarce u nemačkim radnjama staje 1,75 evra. To je 210 dinara po prodajnom kursu evra od 120 dinara. U srpskim drogerijama ili supermarketima isti dezodorans staje 395 dinara. Na akcijskom sniženju u hipermarketu u našoj zemlji je 259 dinara. Čak i na sniženju taj dezodorans košta 50 dinara više nego isti dezodorans po regularnim cenama u Nemačkoj.

Nisu sredstva za higijenu jedini problem. I hrana je dramatično jeftinija. Suhomesnati proizvodi, na primer, su takođe duplo jeftiniji u najjačoj ekonomiji sveta. Naime, u Nemačkoj možete da kupite za evro i po sto grama isečenog pršuta, dok je kod nas, bez obzira na proizvođača, cena više i od 300 dinara. Za evro i po, odnosno 160 dinara, kod nas možete da dobijete 100 grama isečene čajne kobasice.

"To je sve zbog jakog uvozničkog lobija, generalnih zastupnika, a ako nema njihovog značajnijeg uticaja, onda na red dolaze trgovci",kaže Goran Papović, predsednik Asocijacije potrošača Srbije. - Trgovačke marže su veoma velike u našoj zemlji, jer nema konkurencije.

Prema njegovim rečima, poseban je problem to što potrošači u Srbiji plaćaju više proizvode koji su, najblaže rečeno, sumnjivog kvaliteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: