"Niko se ne usuđuje, a jednoj plata 80.000, drugoj 40.000 RSD"

Kada pogledate prosečnu platu pre godinu dana i sada, gotovo je ostala ista, rekla je urednica magazina Ekonometar i Biznis Radojka Nikolić

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 04.07.2018.

08:34

Foto: Thinkstock

Ona je gostujući u Jutru na Prvoj istakla da se radi o minimalnim pomeranjima, i da je životni standard bolna tačka na kojoj mora da se radi.

Nikolić je istakla da je rizično davati ocenu za rad Vlade, ali da je ovo Vlada kontinuiteta.

"Ono što je rađeno, sve je započeto u prethodnim godinama, i samo je nastavljeno. A za kontinuitet ocena 5", rekla je ona.

Kako je objasnila, nastavljen je aranžman sa MMF-om, nastavljen je rad na Koridoru 10 i dosta stvari je urađeno, nastavljeno je privlačenje stranih investicija, a pomenula je i važnost koncesije za Aerodrom "Nikola Tesla", koja je značajna finansijski i za rekonstruisanje.

Komentarišući izjavu premijerke Ane Brnabić da je zadovoljna onim što su uradili za životni standard, Nikolićeva ističe da je reč oi minimalnim pomeranjima plate.

"Da je standard povećan za 10, 20 ili 30 odsto, onda bi moglo da se govori o nekim velikim uspesima", rekla je ona i dodala da je standard bolna tačka.

Ona je istakla i da je neophodno raditi na sistemu plata u javnoj administraciji i javnim službama

"2014. počelo da se radi, 2016. trebalo da se primeni, odloženo je za 2017, a sada za 2019. godinu", podsetila je ona.

Nikolić je rekla da ljudi koji sede u istim kancelarijama imaju različite plate,a sede jedni do drugih

"Jedna sekretarica tj asistent ima 80.000, a druga 40 ili 50.000, prvoj mora da se spusti plata, a ona se odupire", kaže i dodaje da se niko se ne usuđuje, a moraju da se povuku veliki rezovi - za isti rad ista plata.

Na pitanje šta misli o smanjenju poreza na dobit i plate, Nikolićeva kaže:

"Ukoliko hoćete da povećate zaposlenost i podstaknete ljude da rade, morate smanjiti namete, u prvom trenutku će reći "biće manaji priliv za budžet", ali to je nekoliko meseci. Mora da se prilagodi ceo sistem. Ako hoćete da pivreda brže radi i da se otvara više preduzeće, morate da smanjite poreze."

Ona je prokomentarisala i da Bugarska i Rumunija sigurno nisu bile spremne za EU u ekonomskom smislu, ali je politički bilo to važno, tako da se pred svim zahtevima zažmutri ako se velikim ispuni koliko se traže.

"Nama ne traže malo, nego teritoriju", rekala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: