Prva strana firma hoće u srpsku namensku, koje fabrike merka?

Italijanski proizvođač naoružanja "Bereta" zainteresovan je za saradnju sa srpskom odbrambenom industrijom.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.06.2018.

09:21

Prva strana firma hoće u srpsku namensku, koje fabrike merka?
Foto: Thinkstock

Posebno sa kompanijama "Zastava oružje" i "Prvi partizan", pišu "Večerenje novosti".

Kako navodi list, "Bereta" bi mogla da bude i prvi strani partner koji će, prema novom zakonu o proizvodnji i prometu naoružanja, uložiti novac u srpske vojne fabrike.

Italijanska kompanija je, tvrde "Novosti", već duže zainteresovana ne samo za saradnju, već i za ulaganje i raspolaganje kapitalom srpske namenske industrije, što je najavljeno još prošle godine prilikom posete ministra Aleksandra Vulina Italiji.

Iz Ministarstva odbrane navode da je potrebno privlačenje stranog, kao i domaćeg kapitala, jer Srbija "i pored svih ulaganja nema toliko para da investira da bi nabavila moderne tehnologije"

"On će nam pomoći da obnovimo i proširimo tehnološku bazu i proširimo lepezu proizvoda. Očekujemo konkretne ponude italijanske "Berete", a kontakti postoje i sa više firmi iz Češke, Indije i drugih zemalja", navode u ministarstvu za "Novosti".

U Srbiji je nedavno boravio i vlasnik italijanske kompanije Franko Beretija, koji je sa grupom saradnika obišao kragujevačku "Zastavu" i užički "Prvi partizan", a gostima iz Italije predstavljene su i mogućnosti za saradnju sa Vojnotehičkim institutom Ministarstva odbrane, dodaje list.

List podseća i da je izmenama Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja omogućeno strano ulaganje u državne firme namenske industrije, ali najviše do 49 odsto vrednosti kapitala.

Takođe, kako navode, država je odredila limit da strani ulagač ne može imati više od 15 odsto učešća u kapitalu fabrika oružja i municije.

Stranim investitorima najatraktivnije su domaće fabrike u čijim pogonima se prozvodi streljačko naoružanje, kao i prateća municija, ukazuju "Novosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

7 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: