"Za godinu 44% skok izvoza IT sektora"

Premijerka Ana Brnabić poručila je da će vlada Srbije nastaviti da ulaže u obrazovanje i nauku.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 23.06.2018.

15:40

Foto: Thinkstock

Brnabić je kazala da veruje da Srbija ima hrabrosti da postane pobednik u novom svetu u kojem se znanje i ideje cene više nego ikada ranije, i navela da smo na dobrom putu, što pokazuje i činjenica da je izvoz IT sektora u aprilu ove godine za 44 odsto veći nego u istom periodu prošle godine.

Brnabić je to rekla u obraćanju nakon što je Ugovor o radu elektronski danas potpisalo 50 mladih doktoranata, koji će svoje prve poslove dobiti na fakultetima i naučnim institutima.

Kako je rekla, oni su prava elita našeg društva, a znanje je najveća vrednost 21. veka, čestitajući im početak karijere u istraživačkom radu.

Premijerka je rekla da je Vlada Srbije kreirala projekat "hiljadu mladih doktoranata" i ocenila da su oni, i budući mladi istraživači, pokretač i motor razvoja, oni koji će umeti da odgovore na izazove, da budu kreativni i oni koji su Srbiji neophodni.

"Ako zajedno ostanemo na tom putu kojim smo krenuli, verujem da ćemo biti impresionirani rezultatima. Verujem da Srbija ima tu vrstu hrabrosti da postane pobednik u novom svetu u kojem se znanje i ideje cene više nego ikada ranije i verujem da uimamo znanje za to doba" rekal je Brnabić.

Kako je rekla, digitalizacija simbolizuje prelazak iz nefikasnog doba u moderno doba, a oni su svojim eklektronskim potpisom to danas i pokazali.

Ona je ukazala na saradnju privrede i nauke i podvukla da upravo inovacije i kreativne delatnosti bazirane na znanju i idejama jesu izvor ekonomskog prosperiteta ta danas.

Prema njenim rečima, vlada je upravo IT sektor prepoznala kao nosioca tih promena, a izvoz u tom sektoru raste 20 odsto godišnje, podaci pokazuju da je ove godine i 32 odsto a samo u aprilu 44 veći nego u istom periodu prethodne godine.

Podvukla je da imamo kapacitete da budemo deo sveta koji se ubrzano menja pred našim očima.

"Ubrzani rast BDP je ključni prioritet kojem smo posvećeni i ulaganje u ove oblasti je ulaganje u našu budućnost koju danas zajedno stvaramo" kazala je premijerka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: