Da li znate da porodično odgovorno poslovanje postoji u Srbiji?

Vip mobile prvi u Srbiji dobio sertifikat „Family Friendly Enterprise”

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.06.2018.

09:46

Da li znate da porodično odgovorno poslovanje postoji u Srbiji?
Foto: Vip

U vremenu u kome svi govore o količini posla koji ljudi svakodnevno obavljaju, gde se prekovremeni rad podrazumeva, a nekada i dani vikenda postaju radni, onda kada se fraza „u velikoj sam gužvi“ i prečesto koristi, sve više se pominju „Family Friendly“ kompanije u medijima. Pitali smo se da li u Srbiji stvarno postoje takve kompanije i šta znači kada su one “family friendy”?

Usklađivanje privatnog i poslovnog vremena, kao i balansiranje između obaveza u porodici i kancelariji, vezuju se upravo za ovaj termin. Ne samo da je potrebno balansirati, već je neophodno i da u ovakvim situacijama postoje prioriteti i transparentna podrška poslodavca. Primer kompanije koja posebnu pažnju posvećuje roditeljima među svojim zaposlenima jeste Vip mobile.

Kompanija Vip mobile zapošljava više od 1.000 ljudi, od kojih više od polovine čine roditelji. Upravo je briga o usklađivanju rada i privatnog života zaposlenih dovela do toga da Vip postane prva kompanija u Srbiji koja može da se pohvali Family Friendly Enterprise sertifikatom, odnosno porodično odgovornim poslovanjem.
Foto: Vip
Ukoliko bi vam neko rekao da na poslu možete da uzmete slobodne dane zato što vam dete kreće u školu ili vrtić, da imate pravo da nakon što se vratite sa porodiljskog bolovanja određeni period radite skraćeno po istim uslovima kao da ispunjavate puno radno vreme, da možete da radite i van prostorija firme, da imate pravo na fleksibilno radno vreme, kao i da postoje dani na poslu koji su namenjeni druženju sa članovima porodice, da li biste mu poverovali?

Imajući u vidu da povratak u organizaciju nakon porodiljskog može predstavljati stresan period i podrazumeva proces prilagođavanja, kompanija je uvela program „adaptacije na posao“. To podrazumeva da mame ili tate mogu postepeno produžavati svoje radno vreme tokom prve dve nedelje, što ne utiče na isplatu njihove uobičajene zarade. Uz to, Vip pažnju posvećuje i važnim periodima za roditelje i njihovu decu, kakvi su prilagođavanje na vrtić ili polazak u školu, pa tako u periodu od dve nedelje mame i tate mogu raditi van radnog mesta (mobilni rad) ili prilagođavati svoje smene okolnostima. I fleksibilan rad poznat je roditeljima u Vipu, prema kome oni na posao dolaze između 7 i 10 časova, i u zavisnosti od dolaska, ostaju do 15 ili 18 časova, što dovodi do toga da zaposleni nisu u stresu da li će zakasniti na posao, a mogu i da izađu da završe neke privatne obaveze u toku radnog vremena.

U nadi da ovakav način poslovanja postane uzor i drugim kompanijama u Srbiji, Vip u prvi plan ističe da zaposlene uvek treba posmatrati šire od njihovog radnog okruženja i dati im priliku da bez stresa uživaju u nekim od najznačajnijih trenutaka u životu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: