Petrović objasnio: Šta po ukidanju, kolike će biti penzije? VIDEO

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ocenio je da prostor za povećanje penzija u 2019. godini iznosi oko šest odsto.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 14.06.2018.

09:06

Petrović objasnio: Šta po ukidanju, kolike će biti penzije? VIDEO
Foto: PrvaTV, screenshot

Petrović je za Prvu TV objasnio da je to projektovani prostor za povećanje kada se uzme u obzir da će rast BDP-a ove godine biti 3,5-4 odsto i inflacija oko 2 odsto.

„To je orijentaciona cifra i to je ono što privreda Srbije može da podnese. Naravno, u septembru će se videti precizniji podaci“, naveo je Petrović.

Petrović je objasnio da će ukidanjem Zakona o privremenom smanjenju penzija, penzije veće od 25.000 dinara biti vraćene na nivo pre usvajanja tog zakona 2015. godine, a dodalo bi im se i povećanje od osam odsto koje je bilo u međuvremenu.

Kada se to uradi, kako ocenjuje, ostaće nešto prostora da se povećaju svima penzije za neki iznos.

„Koliko će biti novca zavisiće od rasta neše privrede. Dobra vest je da su penzije svedene na 10-11 odsto BDP- a za penzije i oko 8 odsto BDP-a za plate u javnom sektoru“, kazao je prvi čovek Fiskalnog saveta.

Za veća povećanja bilo bi potrebno da porastu neki porezi ili se smanje neki drugi izdaci ili d ase reformiše privreda kako bi se privukle veće strane i domaće investicije.

„Naš privreda sporije raste nego uporedive zemlje centralne i istočne Evrope. Ako bismo primenjivali reforme na putu ka EU onda bi bilo nešto više novca za povećanja plata i penzija“, naveo je Petrović.

Opširnije pogledajte u videu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: