Umesto elitnog dela BG - korov i ruina

Već dvanaest godina na atraktivnoj lokaciji uz Dunav, umesto očekivanih građevinskih radova, zapušten i neiskorišćen prostor.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2018.

18:25

Umesto elitnog dela BG - korov i ruina
Foto: O2, screenshot

Godinama se obećavalo i očekivalo da marina Dorćol najzad dobije svoj sjaj, ali se sve završavalo na papiru.

Na ulazu bilbord, kao podsećanje na neostvarene želje i neispunjena obećanja.

Ali da se vratimo nekoliko decenija unazad. Termoelektrana nazvana ''Snaga i svetlost'' izgrađena je 1932. godine.

Nekada ''snaga i svetlost'', danas ruina, čemer i jad. Potpuno neiskorišćen prostor već dvanaest godina, od poslednje nade da će na ovom mestu biti moderna marina, sa luksuznim stambenim blokom, poslovnim prostorom, hotelom i šetalištem.

Rešenjem iz 2006. godine, investitoru "Engel marina Dorćol" dodeljeno je u zakup na 99 godina 2,5 hektara građevinskog zemljišta, kako bi ovaj deo priobalja dobio stambeno-poslovni kompleks od 76.000 kvadrata. Od tada na ovom mestu ništa nije niklo osim korova, a Marina Dorćol živi zahvaljujući dobroj volji ljudi, koji je održavaju koliko su u mogućnosti.

"Čekamo da vidimo šta će biti, znamo da postoje tenderi. Znamo da je ta Engel Marina izgubila spor, spremni smo naravno na saradnju sa gradom, da l' će nas ovde zadržati, da l' će nam izaći kao neko ko ima razumevanja za društveno korisne delatnosti i dati nešto drugo, to je u rukama grada", kaže Boris Popović, predsednik Udruženja građana Dorćol stara centrala.

Imali smo pitanje i za gradskog menadžera. Da li ima ikakve nade da se ovom neiskorišćenom prostoru udahne novi život?

"Sada je naprosto marina ponovo vraćena u vlasništvo grada i mi sa njom raspolažemo. Nismo raspisali novi tender iz vrlo jednostavnog razloga, zato što smo u međuvremenu doneli odluku da onome što je bio sam tender za marinu, dodamo i onu električnu centralu ''svetlost'', onu staru električnu centralu koja stoji sa strane, dodamo i jedan deo zemljišta jer mi hoćemo da na tom mestu napravimo naučno istraživački centar Nikola Tesla. Znači sama centrala će biti pretvorena u Muzej Nikola Tesla, a tu će biti i biblioteka, i kampovi za studente i radionice", kaže gradski menadžer Goran Vesić.

Gradski menadžer kaže da će toj temi pričati sa premijerkom 31.maja. Sada je pitanje koliko će još vremena proći, dok ovaj svedok vremena ne dobije svoje novo, zasluženo ruho.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: