Oružari bili na sastanku u Ministarstvu, nastavlja se štrajk

Rečeno je da radnici fabrike Zastava oružje neće biti izuzeti iz umanjenja zarada od 10 odsto, ali da bi to moglo da se dogodi tek počekom naredne godine.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.05.2018.

19:41

Oružari bili na sastanku u Ministarstvu, nastavlja se štrajk
(Foto: Thinkstock)

Višečasovni razgovori predstavnika Samostalnog sindikata i Štrajkačkog odbora "Zastava oružje" sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i njegovim saradnicima u Beogradu "nisu doveli do rezultata" u ispunjenju zahteva radnika i smirivanja naraslih tenzija.

Kako je naveo u saopštenju sindikat, stav Ministarstva odbrane da se kragujevačka fabrika neće izuzimati iz postupka privatizacije i da će se prodaja kapitala nastaviti utvrđenom dinamikom.

Rečeno je da radnici fabrike Zastava oružje neće biti izuzeti iz umanjenja zarada od 10 odsto, ali da bi to moglo da se dogodi tek počekom naredne godine.

Iz Ministarstva odbrane su ponudili isplatu bonusa od 10.000 dinara do kraja ovog meseca.

Predsednik sindikata "Zastava oružje" Dragan Ilić, rekao je agenciji Beta da je u ministarstvu rečeno da se o smeni direktora Zastava oružje "neće razgovarati", ali da su najavili da će se analizirati poslovni rezultati kako bi se sagledale eventualne posledice štetnog upravljanja i rukovođenja fabrikom.

Ilić je kazao i da su iz Ministarstva poručili da e uskoro inspekcija rada ući u fabriku i utvrditi kritične tačke gde je najviše ugroženo zdravlje radnika.

Štrajk oružara se nastavlja danas i u drugoj i trećoj smeni, a na večerašnjem sastanku Štrajkačkog odbora biće utvrđene dalje aktivnosti sindikata i radnika.

Rukovodstvo fabrike je ranije danas optužilo sindikat i Štrajkački odbor da vrši "veliki pritisak na zaposlene, ali da se veliki broj radnika opredelio za rad".

Rukovodstvo je u saopštenju navelo da je juče, prvog dana štrajka, u prvoj smeni ; štrajkovalo ; 53,7 odsto zaposlenih od 1.700, dok je u drugoj smeni svih 150 radnika radilo ; osim za vreme "direktnog pritiska od strane Štrajkačkog odbora".

U rukovodstvu tvrde da je juče u trećoj smeni na specijalnim procesima radilo svih 30-tak prisutnih radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: