Britanci traže alternativu EU i merkaju - Srbiju

Velika Britanija, koja se trenutno nalazi u procesu Bregzita i do 2019. planira da izađe iz Evropske unije, traži nova tržišta na kojima bi mogla da investira.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.05.2018.

19:23

Britanci traže alternativu EU i merkaju - Srbiju
(Foto: Thinkstock)

Kao jedno od zanimljivih mesta za ulaganje engleskim investitorima je i naša zemlja u kojoj borave predstavnici 16 kompanija iz Engleske.

Na poslovnom forumu u Privrednoj komori Srbije (PKS) na kojem učestvuje oko 60 predstavnika srpskih i 16 iz engleskih kompanija kao i predstavnici Privredne komore London Southside ocenjeno je da ekonomska saradnja dve zemlje raste iz godine u godinu.

Izvršni direktor Privredne komore London Southside Geri Mekdona kaže za Tanjug da Srbiju vide kao "mlado i dinamično tržište" te da je Velika Britanija zainteresovana za razvoj saradnje sa našom zemljom posebno u sferi IT industrije, hotelske industrije i ugostiteljstva.

"Cilj je da istražimo mogućnosti razvoja poslovnih kontakata sa Srbijom. Velika Britanija, privrednici iz naše Komore, zainetersovani su za nova tržišta i izvozne mogućnosti, posebno u svetlu Bregzita", kaže Mekdona.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Velikom Britanijom iznosila je prošle godine 573,2 miliona dolara u 2017. godini, a Srbija je ostvarila suficit u iznosu od 58,6 miliona dolara.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena je povecana za 22 procenta u odnosu na 2016. godinu pokazuju podaci Privredne komore Srbije.

Majkl Ingliš, vlasnik kompanije za konsalting iz Londona i direktor London Southside komore, kaže da već dugo posluje na Balkanu, posebno u Makedoniji i Hrvatskoj a cilj mu je, kaže, da istraži mogućnosti za širenje posla i u Srbiji.

"Postoje izvrsne mogućnosti na vašem tržištu, naročito posle Bregzita tražimo nova tržišta posebno u IT sektoru, mašinskoj i automobilskoj industriji", objašnjava Ingliš.

Podaci PKS pokazuju da u prva tri meseca 2018. godine, ukupna spoljnotrgovinska saradnja je iznosila 148,8 mln dolara, što je za 18,3 odsto više u odnosu na isti period 2017. godine.

Ukupan izvoz robe u Veliku Britaniju iznosio je 315,9 miliona dolara prošle godine i predstavlja 1,9 procenata ukupnog izvoza Srbije, a na listi izvoznih destinacija V. Britanija je na 17. mestu po vrednosti izvoza.

Direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose PKS Jelena Jovanović kaže da je u 2013. godini ukupan obim trgovinske razmene sa V. Britanijom bio 401 milion evra, a prošle godine 573 miliona evra.

"Drugu godinu zaredom beležimo suficit u razmeni sa Velikom Britanijom. Uvozimo najviše automobile i lekove, a izvozimo autodelove i poljoprivredne proizvode. Naša šansa je u prehrambenoj industriji, IT, ali i automobilskoj industriji", navodi Jovanović.

Kaže da su Britanci koji su gosti Beograda zainteresovani za ulaganje u industriju vina kao i industriju proizvodnje voća i povrća.

Kako bi se osnažile privredne veze dve zemlje, u PKS je danas potpisan i memorandum o saradnji između naše i Privredne komore London sautsajd.

Inače, u Srbiji postoje 476 aktivna privredna subjekta čiji je većinski vlasnički kapital iz Velike Britanije (preko 50 procenata).

Najveća ulaganja Velike Britanije u Srbiji se odnose na kompanije MidEuropa Partners (prehrambena industrija), British American Tobacco South-East Europe (duvanska industrija), Albon Engineering & Manufacturing Plc (automobilska industrija), Poseidon (nekretnine), Endava (IT sektor), DS Smith (industrija ambalaže).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: