Mihajlovićeva: Arapi hoće, gradimo nizvodno od Beča

U Beogradu je potpisan Memorandum o razumevanju i saradnji na projektima razvoja rečnih luka između Vlade Srbije i kompanije Dubai Port World iz UAE.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.05.2018.

11:33

Mihajlovićeva: Arapi hoće, gradimo nizvodno od Beča
Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

Memorandum su potpisali ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović sa predsednikom kompanije Dubai Port World, sultanom Ahmedom Bin Sulajem.

Mihajlovićeva je najavila, u Vladi Srbije, da će posle 40 godina država početi da ulaže u izgradnju rečnih luka, a da su investicije vredne više od 200 miliona evra, kao i da bi kompanija Dubai Port World već sledeće godine mogla da počne da gradi jednu novu luku u Srbiji.

Kako je rekla, studija izvodljivosti će pokazati da li će njihova investicija biti u Novom Sadu, Smederevu ili Beogradu.

"U svakom slučaju to će biti luka, što bi rekli, nizivodno od Beča", dodala je Mihajlovićeva.

Kompanija Dubai Port World iz UAE potvrdila je da je zainteresovana za Luku Novi Sadu.

"Posle 40 godina krećemo sa modernizacijom i izgradnjom luka u Srbiji. Pričamo o ulaganjima vrednim više desetina miliona evra u postojeće luke, kao i o više od 200 miliona evra investicija u izgradnju novih luka", rekla je Mihajlovićeva novinarima.

Kompanija "DP World" upravlja sa 78 lučkih i kontinentalnih terminala u 40 država na šest kontinenata i ima prošlogodišnji prihod koji premašuje četiri milijarde dolara.

Mihajlovićeva je rekla da je ta kompanija do sada upravljala morskim lukama i da će studija pokazati kako bi mogli da rade i u Srbiji.

Naglasila je da je reč o trećem svetskom operateru te vrste u svetu.

"Srbija ima komparativne prednosti zbog svog odličnog položaja u ovom delu Evrope."

Mihajlovićeva je kazala da Srbija beleži porast transporta robe na rekama, ali da mora da ulaže u razvoj luka i intermodalnih terminala kako bi imala još bolje rezultate.

Istakla je da Srbija i UAE imaju ulaznu putanju u međudržavnim odnosima i da će projekti u vodnom saobraćaju unaprediti saradnju.

Mihajlovićeva je rekla da se u prethodnom periodu više vodilo računa o ulaganjima u puteve i pruge, dok je vodni saobraćaj uvek bio pomalo sa strane.

Ministarka je kazala da je u prethodnom periodu pripremljen teren za investicija u vodnom saobraćaju, donošenjem zakonskog okvira za uređenje lučke infrastrukture, kao i za ubrzavanje transporta.

Sultan Sulaje je rekao da je počastvovan što je sa Vladom Srbije potpisao memorandum i da je to njihova druga poseta Srbiji.

"Memorandum je prekretnica za prodbuljivanje saradnje između Vlade Srbije i UAE", naglasio je on.

Sulaje je rekao da se ta kompanija bavi pre svega transportom i da su zainteresovani da obavljaju rečni transport srpskog izvoza i uvoza.

"UAE i Srbija imaju tradicionalno dobre odnose, a dodatno su poboljšani zahvaljujući liderima naših zemalja i nadamo se još boljoj saradnji."

On je istakao da taj svetski operater želi da poveže Srbiju sa ostatkom sveta vodnim saobraćajem.

Potvrdio je da je ta kompanija zainteresovana za učestvovanje u privatizaciji Luke Novi Sad i dodao da će tek predložiti vladi konkretne projekte za saradnju.

Luka Novi Sad je jedina preostala luka u većinskom vlasništvu države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: