I poslodavci traže pravo na štrajk VIDEO

Radnici nezadovoljni uslovima u kojima rade sve češće organizuju štrajkove nadajući se promenama.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.05.2018.

19:59

I poslodavci traže pravo na štrajk VIDEO
(Foto: Thinkstock)

Ali, novost je da poslodavci zahtevaju da dobiju pravo da im uzvrate - takođe štrajkom.

Radnici nisu jedini voljni za štrajk i bolje uslove, sada pravo na štrajk žele i poslodavci.

Mi imamo više od 340.000 privrednih subjekata uglavnom su to mala mikro preduzeća, to su zanatlije i slično, oni takođe spadaju u taj ukupan korpus naše privredne ponude.

Unija poslodavaca uputila je pismo Ministrastvu za rad trađeći pravo poslodavaca na odbrambeni lokaut.

Kako iz unije poslodavaca objašnjavaju, tim potezim žele da spreče štetu radničkog štrajka. Šteta na koju misle je činjenica da dok jedan deo radnika ne radi i nema proizvodnje koja bi donela prihode, poslodavci i dalje moraju da plaćaju onaj deo radnika koji ne štrajkuju, što predstavlja opterećenje za poslodavca.

Lokaut je osnovna zamerka na ovaj predlog zakona s tim više sto ako imamo zelju da se i u zakonodavstvenom smislu priblizimo EU onda izostanak same stavke lokauta u predlogu zakona praktično nas udaljava od rešenja koja su primenjena u EU.

Ali radnici i zaposleni ne razumeju kako to oni zbog kojih se štrakuje, žele da dobiju pravo na isti taj štrajk.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o štrajku završena, a narednih desetak dana su otvoreni za elektronske zahteve o izmenama određenih članova a taj propis na jesen mogao bi da se nađe pred republičkim poslanicima.

Opširnije u video prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: