Oporavak industrije piva, šansa za srpsku poljoprivredu

Industrija piva u Srbiji beleži blagi oporavak od 5,2 odsto u period 2015.-2016., a rast se beleži i u 2017. godini, saopštilo je Udruženje pivara Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 16.05.2018.

15:25

Oporavak industrije piva, šansa za srpsku poljoprivredu
Foto: Thinkstock

Kako se navodi, pivare u Srbiji su 119 miliona evra potrošile u Srbiji da bi proizvele pivo.

Najvažniji poljoprivredni sastojak piva, ječmeni slad, se čak u iznosu od 98 odsto nabavlja u Srbiji, a po prvi put se u lokalnim nabavkama pojavljuje i hmelj, i to 2 odsto ukupnih nabavki u 2015. i 9 odsto u 2016, što predstavlja podsticaj za razvoj srpske poljoprivrede, navodi s eu saopštenju.

„U prethodne tri godine zajedničkim naporima najvećih srpskih pivara i otvorenim, konstruktivnim dijalogom sa državom, što je između ostalog rezultiralo i stabilizacijom akcize uspeli smo da zaustavimo dugogodošnji negativan trend i zabeležimo blagi oporavak pivarske industrije, što za nas predstavlja ohrabrenje da smo na dobrom putu”, istakao je Vladimir Novaković, predsednik Skupštine Udruženja pivara Srbije.

On je naveo da je, međutim, za postizanje stabilnog i kontinuiranog rasta kategorije piva, neophodno dugoročno predvidivo poslovno i ekonomsko okruženje, što će uticati na jačanje srpske ekonomije i višestruku dobrobit za tržište i društvo u kome poslujemo.

Ukupna zaposlenost povezana sa proizvodnjom u pivarskoj industriji čini do 16.500 radnih mesta, a u lancu proizvodnje i distribucije svaki zaposleni kreira 8,51 novih radnih mesta.

Članice Udruženja pivara Srbije su u 2016. godini kroz akcize i poreze, socijalna davanja i dopinose u budžet Srbije uplatile 226 miliona evra. U 2016. izvezeno je ukupno približno 1,3 miliona hekotlitara srpskog piva u zemlje regiona i EU i to u ukupnoj vrednosti od 41,58 miliona evra, što predstavlja rast od 4,54 odsto u odnosu na 2008.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: