Erdogan besan: Ovo je izvor sveg zla

Turski predsednik Tajip Erdogan snažno se založio za obaranje kamatnih stopa.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 11.05.2018.

19:45

Erdogan besan: Ovo je izvor sveg zla
(Foto: Getty images)

On je ocenio da su one izvor sveg zla, što je izazvalo novo slabljenje lire jer su investitori zabrinuti u pogledu sposobnosti centralne banke da zauzda visoku inflaciju.

Turska vlauta je pala na čak 4,3080 lira za dolar nakon Erdoganove izjave sa nivoa od 4,2374 zabeleženog u četvrtak, izveštava agencija Rojters.

U sredu se lira spustila na rekordni minimum od 4,3780 lira prema dolaru, da bi se narednog dana snažno oporavila.

"Ako moj narod kaže na izborima - nastavi ovim putem, onda ja kažem da ću izaći kao pobednik u borbi protiv prokletih kamatnih stopa, zato što je moje uverenje: kamatne stope su majka i otac sveg zla", rekao je Erdogan u Ankari u obraćanju privrednicima, aludirajući na vanredne izbore koji će se održati 24. juna.

Na jačanje lire u četvrtak uticala je vest da je Erdogan održao neplanirani sastanak sa svojim ekonomskim timom povodom kursa lire, koja je ove godine pala više od 10 odsto u odnosu na američku valutu.

Erdogan i članovi ekonomskog tima su se dogovorili na sastanku da se preduzmu mere kako bi se ublažio inflatorni pritisak na kamatne stope i zaštitila vrednost nacionalne valute.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: