"Ne kaže to MMF zato što voli penzionere više nego mi"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da MMF traži od Vlade Srbije da se drastično povećaju penzije za one koji primaju više od 50.000 dinara.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.05.2018.

15:55

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Vučić je ukazao da takvim povećanjem 76 odsto najstarijih sugrađana ne bi dobilo - ništa.

Vučić je na pitanje novinara da prokomentariše navode da je Misija MMF sugerisala predstavnicima vlasti da ukinu krizne mere za penzionere, odnosno Zakon o privremenom umanjenju penzije, koji je na snazi već četiri godine, rekao:

"Ne kaže to MMF zato što više voli penzionere nego što volimo mi, već kaže iz nekih drugih razloga".

"Oni traže da se drastično povećaju penzije onima koji imaju više od 50.000 dinara penziju a da se ni za dinar ne povećaju penzije ljudima koji imaju ispod 25.000 dinara, a to je 61 odsto penzionera i da se minimalno uveća za ljude koji imaju 30.000 penziju. Ukupno 75,76 odsto penzionera ne bi ništa dobili od narednog povećanja", rekao je Vučić.

Kaže da nije razgovarao sa predsednicom vlade o ovom pitanju, da je to činio ranije i da ne zna šta je njena pozicija te da treba sačekati odluku vlade o tome.

"Ja sam uvek za zaštitu najsiromašnijih, ali, videćemo kako će vlada da odluči. Može da se napravi neka kombinacija u tome, da uradimo i jedno i drugo. Videćemo kakvi će efekti našeg suficita u budžetu i privrednog rasta biti za tri meseca, pa će onda biti lakše da se tako nešto komentariše", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa poslanikom i predsednikom Odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga Ginterom Krihbaumom.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da bi ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija značilo smanjenje primanja za 80 odsto penzionera, što vlada ne želi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: