Na srpskim putevima krševi: Brojke su neumoljive

Za uvoz polovnih automobila, od kojih je većina starija od 15 godina građani Srbije su u poslednje tri godine, dali najmanje milijardu evra.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.04.2018.

10:15

Na srpskim putevima krševi: Brojke su neumoljive
Foto: Thinkstock

Uvezeno je više od 300.000 "polovnjaka" od kojih je oko 70 odsto bilo sa motorima koji zadovoljavaju tek "evro 3" standard što znači da su stari između 13 i 19 godina.

"Taj trend se, nažalost, nastavio i u ovoj godini, a prema našim podacima čak je i veći za 17 odsto", kaže Boban Nikolić, generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika novih automobila i delova, dodajući da je za prva tri meseca ove godine u Srbiju je uveženo 31.309 polovnih vozila, pišu Večernje novosti.

Nikolić kaže da su brojke su neumoljive.

"Uvezeno je u januaru 9.879 polovnih automobila, u februaru 9.148, u martu 12.282 dok je istovremeno prodato nešto više od šest hiljada novih automobila. Odnos jedan prema šest u korist "polovnjaka" sve govori. Postoje indicije da je čak 30.000 vozila uvezeno na "fizičko lice", što bi značilo da je, kao ranijih godina, jedna osoba uvezla stotine vozila. Jasno, to se radi zbog izbegavanja plaćanja taksi i doprinosa, pa je i po tom osnovu i država zakinuta", objašnjava on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: