Dolar skočio na maksimum i "potopio" EUR

Dolar je skočio na četvoromesečni maksimum u sredu nakon rasta prinosa na američke trezorske zapise iznad nivoa od 3 procenta.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.04.2018.

09:28

Dolar skočio na maksimum i
Foto: Thinkstock

To je najviši nivo u više od četiri godine.

U odnosu na korpu glavnih valuta dolar je porastao na 91,117 poena tokom prepodnevnog trgovanja u Londonu, što je najviši nivo od 12. januara. Dolarski indeks je na kraju dana bio za 0,4 procenta u plusu zaključivši trgovanje na 90,130 poena.

Jačanje dolara uticalo je na pad evra ispod dvomesečnog minimuma koji je zabeležen u utorak.

Rast prinosa na obveznice je takođe izazvao slabljenje valuta azijskih tržišta u usponu prema dolaru, između ostalog i pad kineskog juana. U odnosu na jen, dolar je zabeležio dvomesečni maksimum od 109,27 jena.

Smanjenje zabrinutosti zbog globalnih političkih rizika izvršilo je pritisak na japansku valutu, kažu tržišni akteri, dodajući da tražnja investitora za jenom raste u vremenima ekonomske neizvesnosti i previranja na tržištu a kada se poverenje u tržišne prilike vrati onda dolazi do njegove rasprodaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: