BG dobija 5 pristana i međunarodno pristanište na Dunavu

U Beogradu će u narednom periodu biti izgrađeno pet malih pristana za brodove i jedno veliko međunarodno pristanište u Zemunu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2018.

18:36

BG dobija 5 pristana i međunarodno pristanište na Dunavu
Foto: Thinkstock

To je najavio gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

On je rekao novinarima u Obrenovcu da će za gradske vlasti jedan od prioriteta biti razvoj nautičkog turizma u Beogradu, kao i da je potpisan ugovor za izgradnju međunarodnog putničkog pristaništa za brodove na Dunavu u Zemunu.

Dodao je da je vrednost tog projekta oko 150 miliona dinara.

Ugovor su potpisali predsednik Zemuna Dejan Matić, direktor Javnog vodoprivrednog preduzeća „Beogradvode” Nenad đinđić i direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović.

Planirana lokacija za izgradnju pristaništa za međunarodne putničke brodove do 120 metara dužine i 15 metara širine je kod Stare kapetanije, na mestu gde se nekada nalazio pristan, a predviđena su dva dolfina.

Ukrcavanje i iskrcavanje putnika i opreme odvijaće se preko pontona izgrađenog od čelika dužine 50 metara i širine četiri metra. U planu je i prilazna konstrukcija koja će povezivati obalni deo sa čličnim pontonom.

Pristanište u Zemunu će biti spremno za prihvat brodova u narednoj nautičkoj sezoni.

Izgradnjom sedmog međunarodnog pristaništa Srbija će znatno unaprediti turističku infrastrukturu.

"Mi smo prošle godine imali za 20 odsto više noćenja nego 2016. godine. Turizma je jedna od najbrže rastućih grana u našem gradu. Imamo nikada veće prihode od turizma i nikada veći broj turista u Beogradu. Ali, veliki potencijal vidimo u tom nautičkom turizmu. Mi smo krenuli, zahavljujući pomoći Vlade Srbije, već da pravimo pet malih pristana. To su pristani koji će biti u Bloku 70, kod Brankovog mosta, na Ušću kod Muzeja savremene umetnosti, kod Ade Ciganlije i u Zemunu".

Kaže da su to mali prisrtani gde će moći i manji brodovi da pristanu kako bi i ti turisti mogli da posete Beograd.

Pored toga, biće izgrađen i veliki međuanrodni pristan na kome će moći da pristanu i veliki međunarodni kruzeri.

"Osim pristana kod Beton hale na Savi imaćemo i jedan veliki pristan, kako bi povećali broj brodova i turista, kako bi Beograd postao dominantna turistička destinacija u ovom delu Evrope", naglasio je Mali.

Naveo je da treba napraviti i benzinsku stanicu za čamce i brodove kako bi se zaokružio nautički turizam u Beogradu.

Mali ističe da su pristani samo jedan korak i da do kraja godine počinje da se gradi i velika gondola koja će povezivati kalemegdanski park sa parkom Ušće.

Prema njegovim rečima, kreće da se gradi i veliki panoramski točak koji će biti još jedna atrakcija u parku Ušće, uskoroće biti postavljen i jarbol.

"Nastavljaju se radovi na Savskoj promenadi u Beogradu na vodi. Skoro je gotovo projekat novog mosta preko Save koji će povezivati i sa pešačkom i biciklističkom stazom dve obale Save. U parku ušće uskoro će biti gotova i atletska staza od tri kilometra za trčanje, kao i staza od dva kilometra za bicikliste. Takve stvari menjaju Beograd, nove atrakcije i da učinimo da bude pristupačniji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: