Šansa za jeftine kredite u RSD

Referentna stope Narodne banke Srbije pre par dana je pala na tri odsto, a to uvek otvara šansu za pojeftinjenje kredita u domaćoj valuti.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Subota, 21.04.2018.

16:06

Šansa za jeftine kredite u RSD
(Foto: Thinkstock)

Stope za ove pozajmice sada su oko osam odsto ili nešto malo preko toga.

Do samo pre koju godinu gotovinsku pozajmicu s takvom stopom bilo je nemoguće naći jer su, recimo, 2014. godine kamate bile od 15 do 20 odsto godišnje. Ipak, uprkos dobrim ponudama banaka, jedan deo stanovništva, uglavnom oni koji ne rade za stalno, potpuno su isključen s kreditnog tržišta. Takvih radnika je veoma mnogo, pa je bankama znatno suženo tržište.

Koliko će klijentima ove pogodnosti značiti dr Aleksandar Vasiljević sa Fakulteta za pravne i poslovne studije kaže:

"Veliki problem banaka su uslovi odobravanja jer u svim traže da klijent ima ugovor o zaposlenju na neodređeno vreme. To znači da je dobar deo ljudi iskuljučen s kreditnog tržišta. Pri tome mislim na one koji imaju ugovore na određeno vreme, koji rade preko agencija na lizing ili su zaposleni u sivoj zoni. Klijenti, koji obavljaju poslove koji zahtevaju reizbor, poput profesora ili sudija, takođe imaju ograničenu kreditnu sposobnost jer je ona vezana za rok reizbora. Dok je to tako mnogo je onih koji neće moći da iskoriste povoljnije ponude".

Kada je u Srbiji počela eksapanzija keš zajmova kamate su bile najviše u regionu, ali sada su se prilično približile onim u okruženju. Tako u bankama u Hrvatskoj na akcijama nude kredite uz povoljnije uslove i kamate od oko sedam odsto efketivno. Pre samo koju godinu kod nas su ove pozajmice bile skuplje i desetak odsto, dok u Hrvatskoj promene gotovo da nije bilo, ili je razlika veoma mala, piše Dnevnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: