Država deli 320 mil RSD, spremno 59 projekata

Od 120 gradova i opština koje su se prijavile za korišćenje sredstava iz Budžetskog fonda za lokalne samouprave, njih 59 dobiće 320 miliona dinara.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 19.04.2018.

14:07

Država deli 320 mil RSD, spremno 59 projekata
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

Ovaj novac je namenjen za prioritetne projekte.

Ugovore o prenosu sredstava je sa predstavnicima opština i gradova potpisao ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, koji je istakao da je zadovoljan što je, posle šest godina, vlada uspela da obezbedi 320 miliona dinara za realizaciju projekata za koje su aplicirale jedinice lokalne samouprave.

Ta sredstva će, ukazao je, poslužiti za zadovoljenje opšteg interesa u skladu sa prioritetima koje su te opštine definisale.

Ružić je ocenio značajnim i to što je 120 opština i gradova ove godine apliciralo za projekte, kao i što je od 171 predloga projekta dokumentacija u 90 odsto slučajeva bila ispravna.

"To govori o potencijalu i kapacitetima koje jedinice lokalne samouprave sada imaju, dok je ranije bilo kritika da tih projekata nema dovoljno", rekao je Ružić novinarima uoči potpisivanja ugovora sa predstavnicima opština i gradova.

Ono što je bila otežavajuća okolnost, navodi ministar, jeste što i pored velikog broja projekata koji su stigli, a čija vrednost je više od dve milijarde dinara, ministarstvo sredstva podelilo u okviru 320 miliona koji su opredeljeni za te projekte.

"Limitiranost sredstava omogućila je izdvajanje sredstava za samo 59 opština. Ono na čemu ću ja kao ministar insistirati jeste da se u narednoj godini fond uveća. Verujem da ćemo tu imati podršku od ministra finansija i premijerke", kaže Ružić.

Objasnio je da je ovogodišnji konkurs za projekte imao tri cilja, od kojih je najvažniji bio izdvajanje sredstava za sanaciju škola, zgrada uprave, vodovodne i kanalizacione mreže.

U tom delu finansijska podrška omogućena je za 33 lokalne samouprave u iznosu od 262 miliona dinara.

Ružić je istakao da je podrška gradovima i opštinama u tom delu izuzetno važna ,kao i da je ministarstvo nastojalo da bude u skladu sa pronatalitetnom politikom vlade, zbog čega su četiri opštine dobile sredstva za povećanje kapaciteta predškolskih ustanova.

Drugi cilj, dodaje ministar, bio je unapređenje same uprave ili eUprave, gde je 48 miliona dinara dobilo 18 lokalnih samouprava.

Kao poslednji cilj konkursa Ružić je naveo afirmaciju kulturnih, sportskih i tradicionalnih vrednosti, gde je pomoć dobilo osam lokalnih samouprava, a za šta je opredeljeno nešto više od 10 miliona dinara.

"To je posebno važno kako bi se očuvale kulturne vrednosti koje Srbija baštini", poručio je ministar.

Istakao je da je, u svakom slučaju, ovo veliki dan za opštine, ministarstvo i vladu, posebno imajući u vidu da je Vlada Srbije opredeljena za poboljšanje života građana svih jedinica lokalne samouprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: