U Srbiji najmoćnije firme sveta: Zvanično, stiže nemački div

Direktor Nemačko-srpske privredne komore u Srbiji Martin Knap zvanično je potvrdio da će nemačka kompanija ZF, lider u autoindustriji, investirati u Pančevu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.04.2018.

08:29

U Srbiji najmoćnije firme sveta: Zvanično, stiže nemački div
Foto: Thinkstoc

Knap je, prilikom posete Srbiji, istakao da je nemačka pokrajina Baden Virtemberg jedna od najbogatijih pokrajina u Nemačkoj, a da su kompanije iz ove pokrajine lideri u svetu.

Na pitanje novinara da li su firme iz te pokrajine zainteresovane za nove investicije, Knap je rekao da ta komora prepušta kompanijama da same to najave, ali da može da potvrdi ono što je već najavljeno u javnosti, ali i zvanično, da će kompanija ZF iz Fridrihshafena (Baden Virtemberg), koja je lider u autoindustriji, investirati u Pančevu.

Nemačka firma ZF dolazi u Pančevo sa investicijom od 160 miliona evra, a ta kompanija će zaposliti više od 1.000 ljudi, najavio je ranije predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Ovo je izuzetna poseta i zato što je Baden Virtemberg izuzetna pokrajina. Ekonomski gledano ona je jedna od najjačih pokrajina u Nemačkoj i u njoj se nalaze neka od najvećih preudzeća" dodao je.

Kako je istakao, ta pokrajina ima ekonomski specifičnu strukturu, "u smislu da skoro svako veće selo u Baden Virtembergu ima jednog skrivenog šampiona, a pod tim se podrazumeva srednje preduzeće koje je u svojoj oblasti među vodećim u svetu, ako ne i vodeće".

"Mi kao komora prepuštamo kompanijama da kažu koji će biti njihovi koraci", rekao je i dodao da svake godine sprovode anketu među nemačkim firmama koje su već zastupljene ovde u Srbiji.

Njima je postavljeno pitanje da li bi ponovo došle u Srbiju ako bi imale ponovo priliku da donesu tu odluku i skoro sve su firme rekle da bi ponovo došle, a na pitanje novinara šta zameraju, kaže da ima tema na kojima još uvek treba raditi kao što je pravna sigurnost ili smanjenje birokratije.

"Ali, možemo reći da su firme u principu zadovoljne. To nije jedino pitanje da li su investitori zadovoljni već i da li su građani ove zemlje zadovoljni tim investitorima. Prošlog oktobra sprovedeno je istraživanje i pitali su zaposlene u Srbiji koji su njihovi omiljeni poslodavci i ispostavilo se da su Nemci najomiljeniji poslodavci i da su građani zadovoljni uslovima rada. I to nas raduje i ponosni smo na to",kaže Knap.

Podsetimo, nemačka kompanija "ZF" do kraja juna trebalo bi da počne izgradnju fabrike za proizvodnju auto-komponenti na području Severne industrijske zone u Pančevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: