Razvoj nacionalne ekonomije zavisi od obrazovanja

Srbija ima dobru osnovu za razvoj i transformaciju, ali se sistem obrazovanja mora dodatno unaprediti kako bi ekonomija mogla da ostvaruje dugoročan rast.

Srbija

Izvor: PR

Četvrtak, 12.04.2018.

16:51

Razvoj nacionalne ekonomije zavisi od obrazovanja
Foto: Delez

To je izjavila je Mirjana Jovašević, direktorka korporativnih komunikacija Delez Srbija na konferenciji Evropskog pokreta o aktuelnim promenama u obrazovnom sektoru koja je organizovana uz podršku brojnih uspešnih kompanija, ambasada Nemačke, Austrije i Švajcarske, kao i Privredne komore Srbije.

"Srbija ima odličnu radnu snagu i veoma talentovane mlade ljude. U kontaktu smo sa Ministarstvom obrazovanja i fakultetima i nadamo se da će promene u obrazovnom sistemu slediti potrebe privrede. Neophodno je uvesti moderne škole i fakultete sa specijalizovanim smerovima, naročito u oblasti proizvodnje i prodaje hrane“, navela je Jovašević.

Kompaniji Delez Srbija su potrebni su određeni profili radnika kao što mesari, pekari, ali i novi poslovi budućnosti kao što su stručnjaci za obradu podataka i digitalni stručnjaci.

"Smatramo da obrazovni sistem treba da prepozna potrebe poslovnog sektora i ono što nam budućnost donosi. Spremni smo da podržimo fakultete i Ministarstvo obrazovanja u tom procesu. Svesni smo činjenice da ulaganje vremena i energije u mlade ljude podrazumeva ulaganje u stvaranje dinamičnijeg i produktivnijeg radnog okruženja.

Posebno smo ponosni na partnerstvo sa fakultetima i srednjim školama. Rezultat ove saradnje je mogućnost za 600 učenika i studenata da rade, uče i napreduju svakog dana u okviru naše kompanije“, zaključila je Mirjana Jovašević. Na panelu na temu Obrazovni sistem u Srbiji iz perspektive kompanija učestvovali su pored Mirjane Jovašević i Stanka Pejanović, generalni direktor Gorenje d.o.o. Srbija i Marija Desivojević, viši potpredsednik za strategiju i razvoj Delta holdinga, a moderator je bila Neda Stanković iz Smart kolektiva

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: