"Rast plata u skladu sa BDP, subvencije privredi rastu"

Naredno povećanje plata u javnom sektoru ne bi trebalo da bude veće od nominalnog povećanja bruto domaćeg proizvoda, poručio je ekonomista Lazar Šestović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.04.2018.

12:10

Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

To bi trebalo da bude politika i na srednji rok, poručio je viši ekonomista Svetske banke Lazar Šestović.

“I dalje, međutim, postoje oblasti gde može dosta da se uštedi, kao što su veoma velike subvencije koje se isplaćuju privredi. Tu smo uočili povećanje u prva dva meseca ove godine”, izjavio je Šestović na konferenciji za novinare u Kancelariji Svetske banke u Beogradu.

Kako je dodao, već sada se vide efekti povećanja plata u javnom sektoru, što je, kako ističe, bilo potrebno uraditi, jer je smanjenje trajalo prilično dugo.

"Što se tiče povećanja fonda zarada u javnom sektoru u periodu januar-februar 2018. u odnosu na isti period prošle godine, taj rast je iznosio 11,8 procenata u nominalnom iznosu, odnosno 7,9 milijardi dinara", naveo je on.

To su podaci koji se odnose na ukupan opšti sektor države koje objavljuje Ministarstvo finansija, i tu su uključeni svi nivoi države, kao i socijalni fondovi.

Potrošnja na penzije, međutim, kako je precizirao, raste nešto manje, otprilike 4,0 procenta, odnosno ukupan iznos je veći za 3,3 milijarde dinara u odnosu na prva dva meseseca prosle godine.

"To ima uticaj na ekonomski rast, zato što je učešće države u ukupnoj ptorošnji stanovništva dosta veliko. Učešće potrošnje sektora opšte države je oko 10-ak odsto BDP-a, plus potrošnja na penzije oko 7,8 odsto BDP-a, tako da je sve to zajedno 20 odsto ukupnog BDP-a", objasnio je Šestović.

Na osnovu raspoloživih podataka o BDP-u za prva dva meseca može se uočiti da je državni sektor doprineo u nominalnom iznosu sa 11 odsto privrednom rastu.

"Naš problem je taj da kada dođe do rasta potrošnje, automatski dolazi do rasta uvoza i povećanja deficita tekućih transakcija", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: