"Do sada nije viđeno u Srbiji, zašto mora paradajz u aprilu?"

Predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Goran Papović kaže da u Srbiji do sada nije viđeno upozorenje da kora paradajza nije za ljudsku upotrebu

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 10.04.2018.

08:46

Foto: Prva, screenshot

Papović je za Prvu TV kazao da su takva upozorenja uobičajena za agrume, limun i pomorandžu, ali nikada nije bilo takvo upozorenje na ambalaži za paradajz i odbacio mogućnost da je reč o tehničkoj greški.

“Ta objašnjenja da je tehnička greška zvuče nerazumno, nije greška, u pitanju je paradajz i kora nije za jelo. Taj trgovac je verovatno zaboravio da skine deklaraciju a mnogi su poskidali, koliko njih je skinulo i stavilo u promet. Takav paradajz možete naći u svim manjim ili većim piljarnicama. Kad pitate odakle je, kažu iz Turske ili Albanije”, upozorio je Papović.

Fitosanitarni inspektor Ministarstva poljoprivrede Nenad Milojević kaže da je verovatno došlo do tehničke greške u deklarisanju paradajza uvezenog iz Turske.

Govoreći o kontroli uvoza takvih proizvoda, Papović kaže da ona nije adekvatna i da je to nasleđen sistem u kojem nemamo novca za monitoring a trgovce ne opteretimo, pa se kontroliše jedan šleper a ostalih pet se ne kontroliše.

To bi moralo da se menja i fitosanitarna inspekcija bi morala da raspolaže procenom rizika, a trgovac da plati sve kontrole, naveo je.

U tom smislu je pomenuo da je devet godina od usvajanja Zakona o bezbednosti hrane osnovan Nacionalni savet za procenu rizika i bezbednost hrane i počele ozbiljnije aktivnosti ka proceni koji su proizvodi rizični, da sami potrošači kažu u koje proizvod najviše sumnjaju, kazao je prvi čovek NOPS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: