"Stabilnost od 2014., kao u razvijenim zemljama"

Ekonomista Miladin Kovačević ocenio je da je dinar uz manje ili veće oscilacije, koje intervenicjama rešava narodna banka Srbije, stabilan.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.03.2018.

09:00

Foto: Thinkstock

Kovačević, koji je direktor Republičkog zavoda za statistiku, rekao je u Jutarnjem programu Prve TV da je prisutna izvesna apresijacija, koju je od početka ove godine rešavala NBS otkupom 520 miliona evra.

Na pitanje da li je jačanje dinara dobro za sve, Kovačević je kazao da je za sve dobra stabilnost, a izvesno jačanje dinara se ne može smatrati destabilizacijom.

Urednik Nina Milan Ćulibrk je kazao da kada s epogleda statistički dinar je druga najbolja valuta na svetu.

„Za poslednjih 12 meseci dina rje ojačao za 20 odsto u odnosu na dolar, 5 odsto u odnosu na evro, 10-ak u odnosu na švajcarski franak, 15 odsto u odnosu na rublju, 14 odsto u odnosu na funtu. Pritom je Srbija među 40 zemalja sa rastom nižim od 2 odsto BDP-a“, naveo je Ćulibrk.

„Evo uzmimo Fijat, koji izvozi u SAD za 10.000 dolara. To je bilo 1.115.000 a sada je 980.000 dinara. To je najslikovitiji primer kako jačanje dinara utiče na privredu. Meni odgovara, manja mi rata za kredit, državi odgovara trećina duga je u dolarima“, objasnio je Ćulibrk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: