Rudnik Veliki Majdan u budžet uplatio 30 odsto više

Rudnik olova i cinka Veliki Majdan poslovao je stabilno i uspešno u 2017. godini i u budžet Srbije uplatio 30 odsto više novca po osnovu rudne rente nego lani.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 23.03.2018.

12:12

Rudnik Veliki Majdan u budžet uplatio 30 odsto više
Foto: Thinkstock

Rudnik kod Ljubovije uplatio je 65 miliona dinara, saopštila je britanska kompanija "Mineko" (Mineco) koja je vlasnik Rudnika.

U devetoj godini od ponovnog pokretanja proizvodnje, u Rudniku Veliki Majdan proizvedeno je 50.000 tona rude, a rudnik je zabeležio rast dobiti u odnosu na prethodnu godinu, zahvaljujući stabilnom i stalnom porastu cena na tržištu metala.

Od 2009. godine prerađeno je više od 450.000 tona rude, proizvedeno 28.000 tona koncentrata olova i više od 33.000 tona koncentrata cinka.

U Rudniku radi 300 ljudi, čiji su lični dohoci i svi doprinosi svakog meseca od preuzimanja rudnika u celini i na vreme bili uplaćeni, naveo je "Mineko".

Planovi kompanije su da Rudnik proizvodnju održi na istom nivou, s tim da će nastaviti ulaganja u obnavljanje opreme u iznosu od milion dolara, koliko će biti investirano i u istražne radove.

"Kao preduzeće koje je izuzetno značajno za lokalnu privredu i stanovništvo, Rudnik je u prošloj godini u saradnji sa lokalnom samoupravom radio na revitalizaciji i asfaltiranju 11 kilometara lokalnog puta, pomaže rad lokalnih sportskih i kulturno-umetničkih društava, a kao društveno odgovorno preduzeće donirao je sredstva za nabavku medicinske opreme područnom Domu zdravlja u Ljuboviji i Medicinskom centru u Loznici. Donirana su i sredstva za sprovođenje akcija dobrovoljnog davanja krvi", navodi se u saopštenju "Mineka".

Dodaje se da se stalno ulaže u održavanje sistema za zaštitu prirodnih voda, a visok nivo bezbednosti postignut je sanacijom brane jalovišta i ostalih infrastrukturnih objekta, koja je urađena kada je "Mineko" preuzeo Rudnik.

Rudnik olova i cinka Veliki Majdan izašao je iz stečaja 2006. godine, a njegovu revitalizaciju Agencija za stečaj Srbije proglasila je jednom od najbolje rešenih.

Pored Rudnika Veliki Majdan, britanska kompanija "Mineko" sa svojim partnerima upravlja sa još dva rudnika olova i cinka u Srbiji - Rudnikom kod Gornjeg Milanovca i Bosil-Metalom kod Bosilegrada, gde je pokrenuta "pilot-proizvodnja".

U BIH, "Mineko" upravlja Rudnikom olova i cinka "Gross", sprovodi istražne radove u starom rudniku antimona kod Novog Goražda, a u 2017. pokrenuta je proizvodnja i u rudniku ceruzita kod Olova. U Čelebićima kod Foče su uspešno završeni istražni radovi i overen je elaborat o rudnim rezervama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: