"Dobro što država do sada nije prodala Telekom"

Na srpskom tržištu telekomunikacija ne očekuju velike promene posle prodaje Telenora, a konkurencija kupcima može doneti bolji kvalitet usluge i niže cene.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.03.2018.

09:02

Foto: EPA/MAURITZ ANTIN

To je ocenio profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić, koji je agenciji Beta rekao da na srpskom tržištu ostaju tri velike kompanije na tržištu telekomunikacija koje će biti konkurenti i truditi se da dobiju što više korisnika.

Norveška Telenor grupa saopštila je u sredu da je potpisala ugovor o prodaji svog poslovanja u regionu centralne i istočne Evrope sa PPF grupom po ceni od 2,8 milijardi evra. Transakcija uključuje mobilne operacije u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

"Nalazimo se u tržišnoj privredi i sasvim je uobičajeno da jedna kompanija kupuje drugu", rekao je Savić i dodao da je iz ugla kompanije ta odluka logična i prihvatljiva.

Savić je naveo da bi korisnici mogli osetiti poboljšanje ako novi vlasnik Telenora ponudi neke druge usluge kupcima, ili da se na neki način poveća kvalitet usluge i eventualno smanje cene.

Cena po kojoj su prodate kompanije Telenora u regionu, prema rečima Savića, pokazuje i da je kompanija Mobi 63, bivši Mobtel, koji je norveški Telenor kupio 2006. godine za 1,51 milijardi evra, dobro prodata.

"Srpski Mobtel je u ono vreme prodat za više od 50 odsto cene svega ovoga što danas Telenor prodaje u nekoliko zemalja okruženja", rekao je Savić.

Iz toga se, kako navodi, može zaključiti da država treba da razmisli kada prodaje dobre kompanije.

Savić smatra da je dobro što država do sada nije prodala Telekom, jer to preduzeće ako bi se preduzele određene mere, može biti lider u Srbiji i regionu.

"Kada se govorilo o prodaji Telekoma, objašnjenje je bilo da ne može da izdrži konkurenciju. Ali sada se može videti da ipak neki drugi nisu mogli da izdrže", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Telekom treba da uradi nekoliko stvari kako bi postao uspešnija kompanija.

"Telekom treba da izabere profesionalnu upravu koja će postavljati ciljeve, da odvoji značajan deo dobiti za praćenje konkurencije i tehnološki razvoj i da radikalno smanji broj zaposlenih. Kada bi se to uradilo imali bi kompaniju koja bi bila lider u Srbiji i na Balkanu", ocenio je Savić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: