Bankari: Zabrinjava broj kredita koje koristi privreda

Kreditna zaduženost privrede kod banaka je u februaru bila nešto manja nego u januaru, zaduženost građana je stagnirala.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 16.03.2018.

15:09

Bankari: Zabrinjava broj kredita koje koristi privreda
(Foto: Thinkstock)

Dobri pokazatelji zabeleženi su kod urednosti u plaćanju obaveza, izjavio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić.

Prethodnog meseca je nastavljena loša tendencija kada je reč o zaduženosti privrede, što je, kako pojašnjava, delimično posledica sezonskog trenda, jer je u prvim mesecima godine kreditna aktivnost uvek nešto slabija, posebno kada je u pitanju privreda.

"Zabrinjava što se nekoiko meseci unazad, iz meseca u mesec, smanjuje broj kredita koje koristi privreda, što nije dobra tendencija", izjavio je Dugalić na konferenciji za novinare.

Kod urednosti u plaćanju obaveza su, međutim, ostvareni relativno dobri pokazatelji i tu se, kako kaže, beleži povećanje urednosti.

"Ovo je mnogo bolja situacija nego pre tri, četiri godine, ali mnogo lošija nego 2006, 2007, 2008. godine. Dobro je što se poboljšava urednost, smanjuje neurednost, ali nije dobro što je to još uvek visoka stopa docnje u odnosu na ono što smo imali pre desetak godina", izjavio je generalni sekretar UBS.

Ukupno zaduženje pravnih lica je na kraju februara iznosilo 1.372 milijarde dinara, što je manje u odnosu na 1.373 milijarde iz januara, dok je zaduženje građana iznosilo 873,5 milijardi dinara, što je blago više u odnosu na 867,9 milijardi dinara iz januara.

Krajem februara je u docnji bilo 11,1 odsto kredita pravnih lica, 8,9 odsto kredita preduzetnika i 4,4 odsto kredita građana, čime je udeo tih kredita u ukupnim pozajmicama smanjen na 8,5 odsto, sa 8,6 odsto iz januara.

Dugalić je naveo i da su banke u Srbiji likvidne, da su uslovi za zaduživanje neuporedivo bolji nego što su bili ranije, ali da nema dovoljnog interesovanja za kreditima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: