Prave satelite, a u svetu ih je jedva 5 - jedna iz Srbije

Posle drugog Samita avijacije jugoistočne Evrope, mnogi su postali zainteresovani za ideju bespilotnih letelica i njihovog uticaja.

Srbija

Izvor: O2

Utorak, 13.03.2018.

18:12

Prave satelite, a u svetu ih je jedva 5 - jedna iz Srbije
Foto: Thinkstock / ilustracija

Kada čujete da firma projektuje pseudosatelite i bespilotne letelice, i da pritom takvih kompanija na svetu ima jedva 5, ne biste ni pomislili da ona može da dođe iz Srbije.

"Ovo je mala, inovativna firma koja se bavi razvojem ultralakih konstrukcija baziranih na kompozitnim materijalima. Vrlo savremena tehnologija koja nalazi primenu pre svega u vazduhoplovstvu ali i u drugim savremenim primenama, e – vozilima“, kaže Petar Matunović iz kompanije Composite technology

Jedna od najpoznatijih projekata ove kompanije je letelica "Pupin", koja se zvanično vodi kao pseudosatelit.

"To znači da ta letelica mođe da obavi sve funkcije konvencionalnih satelita ali je bazirano na drugom principu znači nije u orbiti koja je stacionarna, već je fiksno pozicionirana u odnosu na jednu tačku iznad zemlje i omogućava sve usluge komunikacionih tehnologija“

Jedna od najpoznatijih projekata ove letelice je NT, skraćeno od Nikola Tesla i njena primena nije vezana za internet.

"To je taktička bespilotna letelica, primenu može da pronađe na primer u odbrani zemlje, snimanju granica ali isto tako i u praćenju saobraćaja, možete da pratite saobraćaj na putevima i slično.

Hjuston je od Beograda udaljen 8.600 kilometara ali nešto barem imaju zajedničko, satelitski program.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: