Simens u Srbiji ima veliki plan: To do sada nije rađano...

Nemači Simens koji je preuzeo firmu "Milanović inženjering" iz Kragujevca, očekuje da joj kragujevački Fakultet inženjerskih nauka bude najveći izvor stručnjaka

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 11.03.2018.

15:46

Simens u Srbiji ima veliki plan: To do sada nije rađano...
Foto: Thinkstock

To je rekao njegov dekan Dobrica Milovanović.

On je posle sastanka s delegacijom Simensa rekao novinarima da programi FIN odgovaraju zahtevima te kompanije i da je Fakultet spreman i da prilagodi i unapređuje nastavne planove i programe u skladu s potrebama Simensa.

Milovanović je rekao da je s delegacijom Simensa razgovarao i o otvaranju zajedničke laboratorije na tom fakultetu.

Simens će u halama nekadašnjeg "Milanović inženjeringa" proizvoditi šinska vozila, a ima nezvaničnih informacija i o proizvodnji trolejbusa.

Delegaciju u poseti FIN-u predvodio je šef Simensa za inženjerstvo Frank Hofman, a s njim su došli i stručnjaci za kontrolu kvaliteta.

Milovanović je rekao da postoji interesovanje Simensa za kadrove u oblasti softverskog inženjerstva i računarske tehnike, kao i da su toj kompaniji potrebni i inženjeri obučeni za istraživanja proračuna konstrukcija, kao i za dizajn, oblast energetske efikasnosti i druge prateće aktivnosti koje su sastavni deo inženjerstva.

"Simens želi da formira inženjersko odeljenje i to je nešto što do sada nije rađeno u drugim firmama, kao što je Fijat, na primer", rekao je Milovanović koji očekuje da će se u Simensu godišnje zapošljavati po nekoliko desetina inženjera.

On je rekao da je prisustvo Simensa šansa ne samo za FIN nego i za taj deo Srbije, da se za neki duži period obezbedi zapošljavanje inženjera.

Dekan Milovanovoć je naveo da "početnu procenu", prema kojoj će Simens za dve godine uposliti 100 inženjera, ali da će biti teško obezbediti toliko stručnjaka.

On je rekao da na tržištu rada u Kragujevcu nema inženjera, i da svi od stotinak koji godišnje diplomiraju na FIN-u već negde rade.

Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu ima 1.500 studenata, a u prvu godinu studija se godišnje upiše oko 300 "budžetskih".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: