Nova pomoć Švajcarske, jedan od najznačajnijih investitora

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa zamenicom državnog sekretara Federalnog ministarstva spoljnih poslova Švajcarske Konfederacije Kristinom Marti Lang.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.03.2018.

09:10

Nova pomoć Švajcarske, jedan od najznačajnijih investitora
Foto: Thinkstock

lang je Brnabićevoj uručila novu Strategiju za ekonomsku i razvojnu saradnju sa Srbijom za period 2018-2021. godine.

Premijerka Brnabić zahvalila je Vladi Švajcarske i Švajcarskoj agenciji za razvoj i saradnju na donaciji u visini od 90 miliona evra, koju Strategija predvidja za naredni četvorogodišnji period, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Ona je objasnila da je prethodna Strategija značajno doprinela ekonomskom razvoju i unapredjenju državne uprave, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energija i izrazila posebno zadovoljstvo što su novim aranžmanom predviđena značajna finansijska sredstva za nastavak sprovodjenja dualnog obrazovanja u Srbiji.

Premijerka Brnabić istakla je da Vlada Srbije ulaže posebne napore u reformu obrazovanja i smatra je ključnim pokretačem napretka države. Cilj je, prema rečima premijerke, da se obrazovni sistem približi potrebama privrede, što će u godinama koje dolaze omogućiti smanjenje nezaposlenosti i lakše zapošljavanje mladih.

Kada je reč o ekonomskim odnosima, ocenjeno je da je Švajcarska jedan od značajnijih investitora u srpsku privredu i da postoji veliki potencijal za saradnju u razvoju malih i srednjih preduzeća.

Lang je naglasila da je Srbija postigla dobre rezultate u sprovedenim reformama i da je neophodno nastaviti sa jačanjem ekonomije i unapredjivanjem pravnog okvira, kako bi se stvorili lakši uslovi poslovanja za buduće investitore.

Cilj Srbije je, prema premijerkinim rečima, približavanje Švajcarskoj u oblastima informacionih tehnologija, digitalizacije i inovacija u privredi.

Ona je zahvalila Vladi Švajcarske na podršci u osnivanju Naučno-tehnološkog parka u Beogradu i na podršci inicijativi "Digitalna Srbija", koji ima za cilj digitalizciju srpske privrede i modernizaciju društva.

Sagovornice su ocenile da će predstojeća poseta predsednika Švajcarske Konfederacije Alena Bersea Srbiji, planirana u junu ove godine, biti dobra prilika za dalje unapredjenje bilateralne saradnje dve države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: