Zajednički "od Dunava do Ohrida"

PKS i Privredna komora Makedonije predstavile su, na Sajmu turizma u Beogradu, zajednički turistički proizvod "Od Dunava do Ohrida".

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 23.02.2018.

16:53

Zajednički
(Foto: Thinkstock)

On obuhvata tri oblasti - vino i gastronomiju, religiju i prirodne lepote dve zemlje.

Zajednički turištički proizvod je namenjen Evropi i dalekim tržištima, kao što su Emirati, Kina, Japan, Indija, Iran, SAD i druga prekookeanska tržišta.

Sekretar Udruženja za turizam PKS Tijana Maljković istakla je da je nacionalna asocijacija privrednika, kao produžena ruka privrede, okupila sve - od malih proizvođača hrane do velikih hotelskih lanaca i turističkih agencija koje će direktno učestvovati u prodaji proizvoda, saopštila je PKS.

"Povezali smo sve ključne institucije, od ministarstava obe države, do turističkih agencija, lokalnih samouprava, nacionalne turističke organizacije i avioprevoznika, koji će biti glavni promoteri proizvoda", ukazala je Maljković.

Najavila je da će u aprilu biti objavljena sredstva Komorskog investicionog foruma, koje će koristiti Srbija zajedno sa ostalim članicama KIF-a.

"Tim sredstvima, PKS sa ostalim komorama regiona napraviće sajt, radi promocije svih zajedničkih proizvoda i povezivanja svih subjekata koji učestvuju u zajedničkoj ponudi. Na taj način biće direktno promovisana mala, srednja i velika privreda na velikim tržištima", rekla je Maljković.

Pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Renata Pindžo je ukazala da naredni korak predstavlja dodatno ukrupnjavanje turističke ponude odnosno ne samo formiranje zajedničkih proizvoda Srbije i Crne Gore, Srbije i Makedonije, nego objedinjavanje ponude i predstavljanje zajedničkog proizvoda za najudaljenija tržišta.

"Smatram da je ovo veliki doprinos i jedne i druge privredne komore", rekla je pomoćnica ministra i naglasila da komore i treba da budu servisi privatnom sektoru.

"Stalo nam je da se sve u praksi realizuje i da naredne godine govorimo koliko je turista videlo ovu bogatu ponudu kulture i bogatstva Srbije i Makedonije", poručila je Pindžo.

Direktor Agencije za promociju i podršku turizma Makedonije Ljupčo Janevski je istakao da je ta zemlja ugostila milion turista i ostvareno oko 2,8 miliona noćenja, što predstavlja rast od 20 procenata ili tri puta više od predviđanja Svetske turističke organizacije za Balkan.

To je uspela Makedonija i Srbija i svi zajedno i u tome je glavna snaga turizma - da izgrađuje mostove, povezuje ljude i destinacije.

Prema njegovim rečima, ovo je prilika da se Srbija, Makedonija i uopšte Balkan, ujedini i napravi jedinstveni proizvod koji će plasirati na velikim tržištima.

Na konferenciji za novinare u okviru Sajma turizma učestvovali su i predstavnici Privredne komore Makedonije i turističkih agencija Srbije i Makedonije koje će učestovati u realizaciji proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: