Preko biroa do posla: Ko čeka duže od godinu...

Nacionalna služba za zapošljavanje poziva privatne poslodavce za dodelu subvencija.

Srbija

Izvor: O2

Sreda, 21.02.2018.

17:01

Preko biroa do posla: Ko čeka duže od godinu...
Foto: Thinkstock

Poseban akcenat je na novootvorenim radnim mestima za teže zapošljive ljude.

"Bila sam ja dve godine na Birou, onda sam zaposlena preko biroa, kada su se ovde otvorila nova radna mesta. Veći je obim proizvodnje bio, pa su im trebali novi radnici. I ovde sam sada već 3 godine", kaže radnica Suzana Rakić.

Suzana svakog dana meri koliko je njenim koleginicama potrebno vremena za izradu proizvoda. To radi kako bi se mogla planirati proivodnja, koja ukoliko se poveća otvara i nova radna mesta.

"Proizvodimo žensku modnu kolekciju, bluze, haljine, nešto za svakodnevnu priliku i za elegantne prilike za naše žene. Izvozimo u Bosnu, Hrvatsku, Sloveniju i Crnu Goru", objašnjava Tijana Kovačević iz TIB STIL.

I tako od ‘95. Najpre sa dvoje, a sada sa pedeset petoro zaposlenih, od kojih je polovina u preduzeće došla preko biroa.

"Ja sam Jelena, imam 22 godine i na birou sam bila tri meseca, ovde radim već dve godine i zadovoljna sam", kaže krojačica Jelena Živković.

"Radila sam u Novosadskoj industriji tekstila, kao što znate ona je otišla pod stečaj. Tako sam završila na NSZ-u, i odatle sam čula da se traži radno mesto u Tib Stilu u Petrovaradinu i tako sam počela pre 14 godina da radim u ovoj firmi", kaže finalni kontorlor Melinda Miljić.

"Prvu saradnju sa NSZ-om ostvarili smo još 2007. godine, kada smo koristili program za samozapošljavanje. I tada smo ostvarili jednu lepu saradnju koju smo nastavili tokom svih ovih godina. Dakle kada smo imali potrebu za zapošljavanjem radnika mi smo se obraćali NSZ-u, gde su nas oni upućivali na kandidate", ističe Kovačević.

U ovom preduzeću preko biroa dobijali su subvencije za samozapošljavanje, zapošljavanje lica sa posebnim potrebama, ali mladih.

"To su mladi koji na posao čekaju duže od godinu dana, to su mladi bez kvalifikacija ili sa nedovoljno kvalifikacija i mladi bez roditeljskog staranja", izjavila je načelnica Nacionalne službe za zapošljavanje, Novi Sad Smiljana Radovanović.

Svi oni zaposleni su na novootvorenim radnim mestima, uz pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje.

"Stepen subvencionisanja poslodavaca po novootvorenom radnom mestu zavisi od kategorije teže zapošljivih lica. U prioritetu prve i druge kategorije, poslodavci za njih mogu da očekuju subvencije od 180 hiljada dinara, Svi ostali dobijaju, odnosno poslodavci dobijaju u odnosu na stepen razvijenosti, 150 hiljda dinara, 200, ili 250 hiljada dinara po novootvorenom radnom mestu", objašnjava ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: