Novi porez u Grčkoj, za turiste dnevno i do 5 EUR

Daleko najaktuelnija letnja destinacija među srpskim turistima i ove godine je Grčka, izjavio je direktor JUTA Aleksandar Seničić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2018.

12:44

Novi porez u Grčkoj, za turiste dnevno i do 5 EUR
Foto: Thinkstock

Seničić je u razgovoru za B92.net kazao da se beleži 30 odsto veći broj prodatih aranžmana za Grčku nego prošle godine, što, prema njegovim rečima, nije rezultat samo većeg interesovanja već i korišćenja prednosti ranog rezervisanja i popusta koji se dobijaju u ovom periodu.

Seničić kaže da je u odnosu na prošlu godinu, ovog leta uvedena nova finansijska obaveza za hotelijere i vlasnike apartmantskog smeštaja u Grčkoj, koja je blago poskupela aranžmane.

Reč je o novom porezu koji su u obavezi da plaćaju vlasnici hotela i apartmana, a koji se u ponudama domaćih turističkih agencija uglavnom označava kao boravišna taksa.

“To nije boravišna taksa, to je porez i za apartmane iznosi 0,5 evra dnevno, za hotele sa dve i tri zvezdice je dva evra, za one sa četiti zvezdice je četiri evra, a sa pet je pet evra dnevno. Negde je taj trošak ugrađen, negde nije, ali nije on mnogo podigao cene aranžmana, u proseku od 3 do 5 odsto. Nismo zabeležili pojedinačno povećanje veće od 15 odsto”, naveo je Seničić.

Grčka tako ostaje destinacija broj jedan, gde godišnje boravi i do 900.000 srpskih turista, ističe on. Interesovanje srpskih putnika je i dalje najveće za severni deo Grčke, ali se poslednjih godina, sa razvojem čarter letova, probijaju i druge destinacije, ostrva, ali i destinacije u kontinentalnom delu.

“Ove godine je recimo hit malo ostrvo koje pripada tećem prstu Halkidikija, Amuljani. Brojne su i nove destinacija na zapadnoj obali Kasandre, a veoma je zanimnjivo i živopisno mesto Pilion, ispod Volosa, gde je planina odmah iznad mora”, kazao je Seničić.
Foto: Thinkstock
Prema njegovim rečima, poslednje dve godine je sve aktuelnija Turska, za koju je ove godine interesovanje veće nego prošle i mnogo bolje nego pre dve godine, kada je bio pad zbog terorističkih napada.

“Turska nudi jako dobre cene hotelskog smeštaja, ima mnogo hotela koji nude besplatan boravak i za dvoje dece, a uspostavljen je čarter saobraćaj, što je čini veoma atraktivnom destinacijom”, kazao je prvi čovek JUTA.

Takođe se beleži rast interesovanja za Egipat poslednje dve godine, ove godine je skok prodaje aranžmana od 15 odsto. “To nažalost ne važi za Tunis, za koji i dalje nema velikog interesovanja”, kaže Seničić.

Vrlo dobro je organizovan odlazak u Španiju, pre svega u Barselonu i Majorku, a sve omiljenije destinacije su Italija i Bugarska, pogotovo to važi za istok zemlje.

Seničić navodi i da je povećana sigurnost putnika zahvaljujući sistemu JUTA, koji je Svetska turistička organizacija ocenila kao najkvalitetniji sistem zaštite putnika u organizovanom prevozu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: