Ministar najavljuje novi režim: Radićemo 365 dana, 24 h

Više od 22.000 srpskih radnika radilo je na crno prošle godine.

Srbija

Izvor: O2

Ponedeljak, 19.02.2018.

16:29

Ministar najavljuje novi režim: Radićemo 365 dana, 24 h
Foto: Thinkstock

Nadležni ministar objašnjava da siva ekonomija sada čini oko 30 odsto BDP-a, a zbog rada na crno najavljuje vanredne inspekcije širom cele Srbije.

U više od 50 inspekcijskih nadzora u prošloj godini otkriveno je više od 22.000 neprijavljenih radnika.

To je za 15 odsto veći broj nego 2016., odnosno za gotovo 40 odsto više nego 2015. Poslodavci su u prošloj godini kažnjeni sa nešto više od 230 miliona dinara.

Radnik bez plaćenog bolovanja i penzije i mnogo toga između, a država bez novca.

"Neka gruba procena je da je to 8 miliona evra dnevno za celu državu kad je u pitanju siva ekonomija i država to gubi", ističe ministar rada Zoran Đorđević.

Ministar veruje da su radnici spremni da anonimno prijave rad na crno, ali i poručuje da će redovne inspekcije koje se najavljuju dva dana biti zamenjene vanrednim.

"Te vanredne inspekcije ćemo direktor i ja da donosimo ad hok iz dana u dan i radićemo 365 dana, 24 sata, a vrlo dobro znamo iz ranijeg perioda gde i kako ko radi", dodaje on.

Zbog tog novog režima logično pitanje za v.d. direktora Inspektorata za rad glasi: Može li 260 inspektora koliko ih trenutno ima da stigne u sve delove Srbije?

"Možemo da odgovorimo svim ovim obavezama ne u onoj meri u potpunosti to je nemoguće, ali čak i da imamo dva puta više trebalo bi još", objašnjava v.d. direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović.

A poslodavci traže relaksiranje od prekobrojnih parafiskalnih nameta u kojima država učestvuje sa 72, a lokal sa 28 odsto.

"Kako smo mi brojali ima ih preko 300 tačnije 384 neporeskih nameta za preduzeća i građane", ističe predsednik Unije poslodavaca Miloš Nenezić.

Iako je bio najavljen, na današnjem predstavljanju nacionalne kampanje "Reci ne radu na crno" nije prisustvovao predsednik SSSS Ljubisav Orbović. Objasnio nam je da ga nisu pozvali, kako su mu rekli, greškom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: