Od čega ćemo živeti: Vučić i 17 najvećih srpskih u Hrvatskoj

Odluka da poslovni forum bude jedan od centralnih događaja tokom posete Vučića Hrvatskoj govori da dve zemlje žele da gledaju u budućnost i od čega ćemo živeti.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.02.2018.

11:46

Od čega ćemo živeti: Vučić i 17 najvećih srpskih u Hrvatskoj
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

To je izjavio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

U Hrvatsku odlazi i privredna delegacija iz Srbije u kojoj su vlasnici 17 najvećih srpskih kompanija koji će zajedno sa kolegama iz Hrvatske učestvovati na poslovnom forumu koje organuzuju privredne komore dve zemlje.

"Važno da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u okviru posete u centar pažnje postavili ekonomiju. Medije je najviše interesovala politika. Međutim, moramo da prestanemo da proizvodimo prošlost, a da razmišljamo kako ćemo da živimo u budućnosti", rekao je Čadež za RTS.

On je podsetio da u Hrvatsku idu vlasnici najvećih sistema u Srbiji u okviru kojih posluje oko 120 kompanija, koje izvoze više od 800 miliona evra roba i zapošljavaju više od 40.000 ljudi u Srbiji.

Kako kaže robna razmena sa Hrvatskom premašila je milijardu evra, ali će teme razgovora sa kolegaam biti kako da se postojeća saradnja unapredi i pokrenu novi poslovi.

"Razgovaraće se o zajedničkim investicijama, pravljenju zajedničkih kompanija, zajednički izlazak na treće tržište. I jedno i drugo tržište previše je malo", naglasio je Čadež.

Govoreći o investiranju srpskih kompanija u Hrvatskoj, on je rekao da srpska privreda ima potencijal da investira u Hrvatsku, to se vidi poslednjih godinu i po dana kako kreću veće investicije.

Hrvatske kompanije, dodaje, prisutnije su u Srbiji jer su učcestvovale u privatizaciji tokom dvehiljadite godine.

Stavljanje poslovnog foruma u fokus posete, obe zemlje žele da pošalju poruku da žele da gledaju u budućnost, a ne da se vraćaju u prošlost.

"To je poruka hajde da vidimo šta ćemo da radimo sutra, od čega ćemo da živimo sutra i kako će naša deca da žive sutra", rekao je on i dodao da srpske kompanije koje idu na forum žele da budu regionalni lideri, a neke od njih već jesu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: