Blago iz Zasavice - novih 5 vrsta, hiljade EUR za kg

U sklopu istraživanja na području Specijalnog rezervata prirode Zasavica poslednje dve godine pronađeno je pet vrsta tartufa, pišu Večernje novosti.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 09.02.2018.

08:10

Blago iz Zasavice - novih 5 vrsta, hiljade EUR za kg
Foto: Thinkstock

Jedna od njih je sasvim nova u Srbiji.

Ova najskuplja pečurka - beli tartuf, koji nosi naziv gymnomyces xanthosporus, otkrivena je u priobalju šuma jasena i hrasta, bare Zasavica, i spada u listu ugroženih vrsta u zapadnim evropskim zemljama. Može se naći u staništima koja su podložna degradaciji.

Četiri vrste ove, kako je još zovu, "zlatne" gljive, prisutne su već na teritoriji Srbije, uz reke Savu, Dunav, Tisu i Moravu, ali se nalaze i u zoni hrasta, graba i bukve. Pojava nove vrste prijatno je iznenadila sve u ovom prirodnom dobru.

„Najbolja vrsta psa za lov na tartufe je lagoto romanjolo, kojeg smo i mi koristili. Međutim, on mora da prođe obuku koja i nije baš jeftina, košta i preko 1.000 evra“, kaže Mihajlo Stanković, istraživač i stručni saradnik u ovom rezervatu prirode.

Kako navodi, tartufi jesu na ceni, ali se treba dobro namučiti da bi se sakupio kilogram.

„Njihova gramaža po komadu se kreće od 10 do 15, a neki su i od 50 do 100 grama. Naravno, i oni su podeljeni po klasama, koje određuju pravu vrednost, a to su najčešće kora, veličina i izgled. Crni su mnogo jeftiniji i njihova cena je oko 50 evra za kilogram, dok beli dostižu sumu od nekoliko hiljada evra“, kaže sagovornik, naglašavajući da je upravo zbog velike tržišne vrednosti sve više tragača za ovom gljivom, koji se mogu naći po Sremu i Fruškoj gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: