"Rast BDP podbacio, nije veći od 1,75%"

Ako se pokaže tačnom procena o rastu BDP u četvrtom kvartalu od 2,5 odsto, rast BDP u 2017. neće biti 1,9 odsto već 1,8 odsto, a možda i 1,75 odsto, kažu u MAT.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 06.02.2018.

17:01

(Foto: Thinkstock)

Privredna kretanja u decembru prošle godine nisu u skladu sa očekivanima i ako se pokaže tačnom procena o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u četvrtom kvartalu od 2,5 odsto, rast BDP u 2017. godini neće biti 1,9 odsto već 1,8 odsto, a možda i 1,75 odsto, rekao je saradnik časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Stojan Stamenković.

On je na konferenciji za novinare rekao je rast prerađivačke industrije u decembru bio svega 0,4 odsto, pa je ta proizvodnja u prošloj, umesto 6,9 odsto, kako je procenjeno tri meseca ranije, dostigala 6,4 odsto.

"To je uslovilo da rast industrijske proizvodnje u celoj 2017. godini bude 3,5 odsto, umesto 3,9, koliko je samo mesec dana ranije procenio Republički zavod za statistiku", rekao je Stamenković.

U spoljnotrgovinskoj razmeni u četvrtom tromesečju je, prema njegovim rečima, došlo do zaokreta jer je međugodišnji rast vrednosti uvoza, izraženog u evrima, bio uvećan na 13,8 odsto, dok je rast izvoza bio 12 odsto.

Dodao je da u decembru nije bilo tekućeg rasta izvoza, a međugodišnji rast je u tom mesecu bio simboličnih 0,6 odsto, a uvoz je povećan za šest odsto ili deset puta više.

"Uvoz je u celoj 2017. godini bio pokriven izvozom 77,5 odsto, u oktobru prošle godine ta pokrivenost je iznosila 73,8 odsto, a u decembru je pala na 68,4 odsto", rekao je Stamenković.

Najveći rast izvoza u 2017. godini je, kako je rekao, rast energije po stopi od 15 odsto, kapitalnih proizvoda po stopi 8,4 odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju 9,7 odsto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju pet odsto.

U decembru je, prema njegovim rečima, značajno porastao uvoz neklasifikovane robe po nameni, pa je učešće te robe u celom prošlogodišnjem uvozu činilo 15,9 odsto i uzrok je skoro polovine (47 odsto) trgovinskog deficita.

"Zaustavljanje rasta izvoza posledica je smanjenja izvoza poljoprivrednih proizvoda, u decembru za osam odsto, a u celoj 2017. godini vrednost izvoza poljoprivrednih proizvoda pala je za 70 odsto", rekao je Stamenković.

Saradnik MAT-a i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da podaci poslednjih godina pokazuju da je sektor usluga sve konkurentniji.

Dodao je da sve bolje rezultate pokazuje sektor turizma koji u poslednjih deset godina učestvuuje od 0,4 do 0,5 odsto u BDP, ali ako se računa njegov indirektni uticaj na druge delatnosti do pet odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: