Gorenje za B92: Tačno je, počinje proces prodaje

Slovenačka kompanija Gorenje potvrdila je za B92 da će ove godine početi postupak prodaje delatnosti grejača vode Gorenje Tiki.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 06.02.2018.

09:23

Gorenje za B92: Tačno je, počinje proces prodaje
Foto: EPA/RAINER JENSEN

Kako su naveli za B92, prodaja tog dela poslovanja deo je restrukturiranja poslovanja u skladu sa novim strateškim opredeljenjem fokusiranja na osnovnu delatnost.

Na pitanje da li su tačni navodi lokalnih i regionalnih medija da je kao kupac dela poslovanja Gorenja već viđena kineska kompanija Haier, iz Gorenja poručuju da su te navode već demantovali i da dju dilidžens analize nisu u toku.

Iz Gorenja nisu odgovorili da li su deo planirane prodaje i tri fabrike u Srbiji, kao niti kakve bi se promene po pitanju delatnosti ili broja zaposlenih mogle dogoditi ako i kada do prodaje fabrike u Srbiji dođe.

Gorenje podseća da je, u skladu sa novim strateškim planom, od početka ove godine Gorenje Grupa organizovana u dve poslovne oblasti: Aparati za domaćinstvo (osnovna delatnost) i Ostale delatnosti (grejni sistemi, kuhinjski nameštaj i kupatila i keramika, ekologija, trgovina i industrijske usluge) i da su stalno u potrazi za novim mogućnostima postupne prodaje delatnosti i društava iz oblasti Ostalih delatnosti, kao i mogućnostima prodaje nepotrebne poslovne imovine.

Uporedo sa tim procesom, Gorenje grupa je i u potrazi za strateškim partnerom zajedno sa konsultantskom kućom Rotšild, koja intenzivno traži mogućeg strateškog partnera u oblasti proizvodnje aparata za domaćinstvo, koji bi ušao u vlasničku strukturu te slovenačke kompanije.

Rok da zainteresovani partneri dostave neobavezujuće ponude je početak marta.

Gorenje je u Srbiji prisutno na tri proizvodne lokacije. U Valjevu je organizovan proizvodni centar za frižidere i zamrzivače, a u fabričkom kompleksu u Staroj Pazovi proizvode se bojleri. Fabrika u Zaječaru proizvodi mašine za pranje i sušenje veša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: