"Radnicima duguju po 5.000€, ja bih zaposlio 2.000"

Nekadašnji lider Radničkog otpora, sada predstavnik bivših radnika Zastava automobili Radiša Pavlović obratio se gradskoj vlasti sa ponudom za otvaranje fabrike

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 29.01.2018.

18:48

Foto: Thinkstock

Kako je rekao, fabrika bi odmah zaposlila 130, a za godinu dana 2.000 ljudi.

Pavlović je rekao agenciji Beta da se sa ovom ponudom kao ovlašćeni predstavnik kanadske korporacije "Tesla digital" obratio 3. januara gradonačelniku Kragujevca Radomiru Nikoliću, ali još nije dobio odgovor.

On je naveo da se radi o novim tehnologijama i proizvodima, kako za domaće tako i za svetsko tržište kao i o "ogromnim uštedama" za budžet grada, javna preduzeća i ustanove.

"Da ste još 2015. godine poslušali naš predlog dat i pismeno i usmeno već bi sad imali ogromne uštede u budžetu – projekat bi se isplatio za dve godine, radnici zaposlili i izvozilo bi se za svetsko tržište", naveo je Pavlović u ponovnom obraćanju lokalnoj vlasti u Kragujevcu.

On je rekao da su od tada izgubljene dve godine ali je izrazio nadu da to ovoga puta neće biti tako.

Pavlović je podsetio da grad Kragujevac raspolaže slobodnim kapacitetima koji bi odgovarali potrebama fabrike i kao primer naveo prostor u Zastava kamionima i Rezervnim delovima "21.oktobra".

O ovoj ponudi Pavlović je danas obavestio i grupu bivših radnika Zastave na skupu ispred Skupštine grada.

On je takođe najavio da će u ime bivših radnika Zastava automobili biti podneta kolektivna tužba zbog njihovih potraživanja koja je odbio stečajni upravnik te fabrike, a odnose se na povraćaj sredstava koja su radnici godinama izdvajali za solidarnu stambenu izgradnju, akcije i deonice, kao i za zajam za Zastavu.

Prema rečima Pavlovića biće podneta kolektivna tužba umesto pojedinačnih da bi se bivši radnici poštedeli ogromnih nameta i troškova "korumpiranog" pravosuđa.

Pavlović je podsetio i da se već 14 godina vodi sudski spor po tužbama bivših Zastavinih radnika koji traže neisplaćenu razliku u zaradama.

On je naveo da se, prema njihovoj računici, svakom radniku duguje od 2.000 do 5.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: