Za siguran rad motora i u ledenim danima

Vožnja u zimskim uslovima ne mora da predstavlja izazov, ukoliko se vozači pridržavaju određenih pravila u zimskom režimu saobraćaja.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.01.2018.

15:22

Za siguran rad motora i u ledenim danima
Foto: NIS

Tu je pre svega poštovanje zakonom propisanih obaveza, ali i prilagođavanje brzine vožnje spoljašnim vremenskim uslovima, kao i mogućim otežanim uslovima na putu usled stvaranja snežnog pokrivača, poledice, magle i snežnih nanosa, posebno u planinskim predelima. U periodu kada zimske destinacije postaju omiljeno odredište za odmor, nadležne institucije dodatno apeluju na opreznost i odgovornost za volanom.

Najava niskih temperatura dodatno zabrinjava vlasnike automobile sa dizel motorima zbog potencijalnog rizika smrzavanja ove vrste pogonskog goriva. Kako navode stručnjaci, na ekstremno niskim temepraturama može doći do formiranja kristala parafina, zamućenja i zgušnjavanja u dizel derivatima koji mogu da izazove blokiranje dotoka goriva, a samim tim i otežan start motora. Međutim, kako ističu u NIS-u koji poseduje najveću maloprodajnu mrežu naftnih derivata u Srbiji, ova kompanija je na svojim benzinskim stanicama obezbedila dizel gorivo sa poboljšanim niskotemperaturnim karakteristikama koji omogućava optimalnu funkcionalnost vozila u zimskim uslovima. Reč je o standardnom dizelu koji se proizvodi u Rafineriji nafte Pančevo i koji je dostupan na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama širom Srbije, a čija formula obezbeđuje optimalnu funkcionalnost vozila na temperaturama i do minus 20 stepeni.

Kao lider u proizvodnji naftnih derivata u Srbiji, NIS je osim standardnog dizel goriva domaće proizvodnje na svojim maloprodajnim objektima uvrstio u ponudu i aditivirano dizel gorivo koje obezbeđuje maksimalne performanse motora čak i na ekstremno niskim temperaturama. Reč je o G-Drive Diesel gorivu premijum kvaliteta koji zahvaljujući kompleksu aditiva poslednje generacije obezbeđuje pouzdanost performansi motora čak i na temperaturama do minus 30 stepeni. Osim niže tačke filtrabilnosti u poređenju sa standardnim evro dizelom, G-Drive Diesel premijum gorivo, zahvaljujući sinergiji aktivnih komponenti aditiva i standardnog dizel goriva evro-5 kvaliteta doprinosi povećanju snage motora do 7,8%, kao i povećanju cetanskog broja što omogućava efikasnije sagorevanje goriva, a samim tim i poboljšane performanse motora. Osim toga, aktivna anti-korozivna komponenta koju sadrži ovaj premijum derivat obezbeđuje potpunu zaštitu od korozije, odnosno pruža profesionalnu zastitu sistemu za gorivo.

“Zimski dizel koji se proizvodi u Rafineriji nafte Pančevo karakteriše optimalna filtrabilnost što omogućava siguran start i rad dizel motora na niskim spoljašnim temperaturama. Dodavanje paketa trokomponentnog aditiva omogućava ponudu dizel goriva sa još nižom tačkom filtrabilnosti, a reč je o G-Drive Diesel premijum derivatu koji sadrži inovativnu formulu obogaćenu kompleksom aditiva poslednje generacije što mu omogućava da obezbedi maksimalne performanse motora i na temperaturama do minus 30 stepeni. O pouzdanosti kvaliteta dizel goriva NIS-a svedoči i činjenica da kvalitet derivata iz Rafinerije nafte Pančevo u potpunosti zadovoljava sve karakteristike koje su propisane SRPS EN 590 standardom, a svakodnevne kontrole i analize koje se vrše u procesu proizvodnje, isporuke i skladištenja derivata to i potvrđuju,” ističe Aleksandr Petrov, direktor Direkcije za kontrolu kvaliteta i poslovanja stanica za snabdevanje gorivom i skladišta Bloka Promet kompanije NIS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: