Rešava se najveći problem, čekaju se investitori

Nišavski upravni okrug i opštine sa tog područja najavljuju potragu za investitorom koji bi u tom delu zemlje izgradio proizvodni pogon.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 22.01.2018.

14:54

Rešava se najveći problem, čekaju se investitori
Foto: Thinkstock

U njemu bi isključivo radili ljudi stariji od 50 godina, pošto je problem njihovog zapošljavanja najizraženiji, dogovoreno je na današnjem konstitutivnom sastanku Saveta Nišavskog upravnog okruga u čiji sastav su ušli predsednici opština i grada Niša.

Načelnica Nišavskog upravnog odbora Dragana Sotirovski kazala je da su opštine Pantelej i Gadžin Han ponudile olakšice investitoru koji bi izgradio pogon za zapošljavanje starijih osoba.

Ona je istakla da su predstavnici opština na konstitutivnom sastanku pokazali izuzetnu želju da sarađuju oko rešavanja brojnih pitanja, a da su kao osnovni problem istakli manjak sredstava za sprovođenje projekata koji se finansiraju iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

"Danas je odobren drugi poziv za finansiranje projekata prekogranične saradnje sa Bugarskom i to sa 18,4 miliona evra raspoloživih sredstava. Pravo da se prijavi na taj poziv ima šest okruga u Bugarskoj i opštine sa područja sedam okruga u Srbiji, među kojima je i Nišavski", naglasila je Sotirovski.

Ona je kazala da je neprijatno iznenađena time što je budžet grada za 2018. godinu usvojen, a da saradnja nije postojala, i da gradske opštine nisu upozorile da nemaju para za finansiranje projekata iz IPA fondova.

Sotirovski je dodala da se nada da će taj problem biti rešen i podsetila da učešće lokalnih samouprava u projektima koji se finansiraju iz IPA fondova sada iznosi 15 procenata.

Ona je izjavila da je na konstitutivnoj sednici Saveta rešen i prvi problem a to je problem parkiranja vozila inspekcijskih službi.

"Svih ovih godina 'Parking servis' je inspektorima koji parkiraju vozilo dok su u terenskim kontrolama ili pisao kaznu ili odnosio vozilo. Ukoliko Parking servis ne dozvoli parkiranje vozila inspekcije, biće izmenjena odluka o parkiranju da bi taj problem bio rešen", rekla je Sotorovski.

Ona je kazala da će se potruditi da u Niš dođu pre svih ministri građevinarstva, poljoprivrede i zdravlja, kako bi im se lokalne samouprave direktno obratile za pomoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: